Само е-рецепти за лекарства от 1 май. Готови ли сме?

За пациентите нещо не се променя, уверяват фармацевти

Само е-рецепти за лекарства от 1 май. Готови ли сме? | StandartNews.com

От 1 май отпускането на лекарства ще е само в електронна форма. След като личният ви лекар ви е предписал медикаменти, ще може да ги купите във всяка аптека срещу предоставяне на ЕГН и датата на издадената рецепта.

 „За пациента нищо не се променя. Просто ще имате досие и всеки един лекар ще знае как са ви лекували. Няма никакъв смисъл да ви изписват лекарства на хартия, освен ако не ви трябва този документ, например, за да докажете, че сте взимали определено лекарство. Да речем със застрахователни цели”, каза Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, по NOVA.

В сайта на НЗОК със специален код или електронен подпис потребителите ще могат да виждат лекарствата, изписани им по Здравната каса, уточни Маринов.

„Ако са ви изписани 3 лекарства може да си вземете колкото искате от където искате, докато рецепта има давност”, поясни той.

Предвижда се спешните медици и лекарите, които правят домашни посещения, да използват приложение на телефоните,за да може да издават електронни рецепти.

По думите на Димитър Маринов въвеждането на електронна рецепта се е отлагало 2 пъти, защото част от лекарите не са били готови.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай