Проф. Петров: Заради ковид сърдечно болни спряха да ходят на лекар

Не можахме да видим част от пациентите си, защото си отидоха в разгара на пандемията, казва проф. Иво Петров

Проф. Петров: Заради ковид сърдечно болни спряха да ходят на лекар | StandartNews.com
  • Хора, които не са специалисти, също могат да ползват дефибрилаторите в метрото, те ще помогнат за спасяването на човешки животи

Шест нови дефибрилатора ще бъдат разположени в столицата на няколко станции на Софийското метро. Част от тях са "Сердика", Софийски университет и Люлин. Един от инициаторите е проф. Иво Петров от "Ажъбадем Сити клиник", който е и общински съветник. "Стандарт" разговаря с него за идеята и за ковид-последиците за сърдечно болните.

  • Не можахме да видим част от пациентите си, защото си отидоха в разгара на пандемията, казва проф. Иво Петров

 

- Проф. Петров, Вие сте в основата на идеята да се поставят дефибрилатори в столичното метро. Как ще се отрази това на хората и как биха действали?

- Всъщност дефибрилатори би трябвало да се поставят на всички места с голямо обществена посещаемост - летища, гари, спортни, концертни и театрални зали - навсякъде,  където може да има струпване на хора и където би било възможно да има инцидент, свързан със сърдечната дейност. Става дума за сърдечен арест или внезапна сърдечна смърт. Това е най-честата причина за внезапната загуба на живот. И тази най-честа причина се нарича камерно мъждене. Това състояние може да бъде прекратено само с дефибрилация - тоест с електрически заряд, който един вид въвежда ред в електрическата ситуация на сърцето. Вече има една европейска практика, съгласно която не е необходимо човекът, който използва дефибрилатора, да е специалист. Дори и да не успее да помогне, той няма как да навреди на пациента. Всъщност дори и там да бъде медицинско лице, то няма как да помогне на пациента, ако няма дефибрилатор. Знае се, че ако не се помогне до третата минута, но максимум до осмата, от намесата на дефибрилатора няма особен успех. В същото време всяка година

смъртта си от внезапни сърдечно-съдови заболявания намират в метрото между 10 и 12 души

Затова правим пилотен проект. Идеята е законодателството да стимулира обучението. А метрото е сред най-посещаваните зони. Такива практики има в други страни, не само в Европа, но и в Япония. Затова и общината реши да изпробва такива апарати първо в метрото.

- Как се отразява Ковид-19 върху хората със сърдечно-съдови заболявания, какви последици има?

- Множество вируси, които се водят "братовчеди" на предишните грипни вируси, предизвикват тромбози и все по-различни заболявания. Бурната фаза, която е в началото, е едно, но има и пациенти, които получават пост-ковид синдром. При някои за съжаление става дума за отключване на по-дългосрочни и дори хронични заболявания. А има модерни терапии, с които можем да помогнем, стига пациентът да дойде навреме и да не е прекалено късно, за да можем да приложим най-подходящото лечение.

- А има ли пациенти, които отказват да отидат на лекар, макар че имат сърдечно-съдови заболявания, заради ковид-кризата и това да е  фатално?   

- Да, това е особено притеснителното. Това е големият проблем и големият риск. Ковид-19 увеличава сърдечносъдовия риск и точно в този период намалява посещението на пациентите в болниците, защото се притесняват от Ковид. Ситуацията прави тези хора онеправдани. Първо, те имат сърдечносъдов риск, второ, са податливи на Ковид 19, а

не посещават болниците поради страх да не се заразят от вируса

И или ги срещаме в затихващите периоди на пандемията, но вече с усложнения, или много често не ги срещаме, защото разбираме, че те вече са починали, което е най-тъжното.Преди известно време от публикации и снимки в Англия и САЩ излезе, че сърдечно-съдовата заболеваемост не само не е намаляла, а се е увеличила, само дето е станала домашна, а не вътреболнична. Хората не ходят на лекар. Което, разбира се, е ужасяващо и всички здравеопазващи системи трябва да си вземат поука от това. И всички пациенти, които имат сърдечносъдови проблеми, трябва да посетят болниците преди за тях да е станало късно.

- Кога да чакаме новата вълна?

- Това могат да кажат имунолозите. Но онова, което чета аз, е, че можем да очакваме омикрон да сключи примирие между популацията на хората и тази на микробите. Тоест по този начин с най-новия щам да се приключи пандемията. От друга страна,

България е с най-много ваксини и има всички възможности за ваксинация

за разлика от страни, в които хората искат ваксина, а държавите нямат възможност да внасят. Така че се надявам на повече ваксинирани хора у нас, след като разполагаме с тези възможности. И да няма следваща вълна след петата. Всички се надяваме на това.                 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай