Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Мотото тази година е „Време е!” - за свят без туберкулоза! Време е за действие!"

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата | StandartNews.com

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. През последното десетилетие у нас се отчита трайна тенденция към намаляване на заболяемостта от туберкулоза.

Мотото на тазгодишния Световен ден за борба с туберкулозата е „Време е!” - за свят без туберкулоза! Време е за действие!" У нас за миналата година са регистрирани 1344 заболели. Запазва се тенденцията мъжете да боледуват по-често от жените. Най-засегнати са възрастовите групи от 35 до 44 години и над 65 години.

През миналата година е отчетено значително намаляване на случаите на туберкулоза при деца и младежи до 17-годишна възраст. Регистрираните в тази възрастова група са 67 случая.

Въпреки положителните тенденции, в страната ни все още има области, в които заболяемостта от туберкулоза е над средната за страната. Сред тях са Кюстендил, Враца, Сливен, Ямбол, Габрово, Смолян и Перник. Важно е да знаем, че туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай