Четвъртък,

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

От: Стандарт -
144
Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата
A
A
A

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. През последното десетилетие у нас се отчита трайна тенденция към намаляване на заболяемостта от туберкулоза.

Мотото на тазгодишния Световен ден за борба с туберкулозата е „Време е!” - за свят без туберкулоза! Време е за действие!" У нас за миналата година са регистрирани 1344 заболели. Запазва се тенденцията мъжете да боледуват по-често от жените. Най-засегнати са възрастовите групи от 35 до 44 години и над 65 години.

През миналата година е отчетено значително намаляване на случаите на туберкулоза при деца и младежи до 17-годишна възраст. Регистрираните в тази възрастова група са 67 случая.

Въпреки положителните тенденции, в страната ни все още има области, в които заболяемостта от туберкулоза е над средната за страната. Сред тях са Кюстендил, Враца, Сливен, Ямбол, Габрово, Смолян и Перник. Важно е да знаем, че туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички