Сряда,

От къде тръгва историята на памперсите?

От: Стандарт -
1014
От къде тръгва историята на памперсите?
A
A
A

Който и родител да попитате днес ще ви отговори че е невъзможно и не може да си представи да отглежда бебето си без памперси. Детските пелени в древността са изобретявани и използвани по много различни начини. Основно те са правени от кожа, като за абсорбиране са били използвани мъх, трева, листа, вълна и различни други приспособления.

В Европа бебетата са били увивани във парчета вълна. Индианците слагали трева в памперсите и я увивали в заешка кожа. Свои приспособления измислили и ескимосите, които правели пелени от тюленска кожа, а племената, живеещи в топлите тропически страни просто оставяли децата голи. По- късно към края на 19-ти век в Европа и Северна Америка бебетата са носили предшественика на днешните памперси. Той представлявал памучен правоъгълник, сгънат и фиксиран със специални приспособления, за да се предотврати падането му.

През първата половина на 20-ти век хората които използвали платнени пелени за бебето си ги варели, като така ги дезинфекцирали, защото вече знаели, че съществуват бактерии. Но как се стигнало до днешните памперси?!

През 1954 година известният за времето си инженер и разработчик в Procter & Gamble Виктор Миллс станал дядо. Не след дълго на него му хрумнала идеята да разработи вид пелена, различна от тези, които се ползвали по това време.

Първите пелени за еднократна употреба са се появили през 1956 година. Целта е била те да бъдат комфортни за бебето и удобни за майката. След още редица подобрения през 1961 година се появяват първите пелени пуснати под марката „Pampers“. От тогава всички пелени за еднократна употреба се наричат просто памперси.

В новите модели се въвежда слой от целулозни влакна, който подобрява абсорбацията и намалява честотата на смяна им. Памперсите, които започнали да се произвеждат претърпели много и различни подобрения през годините. Първите били твърде тежки и се  предлагали само в три размера – малки, средни и големи, което било страшно неудобно. Били са много скъпи и се ползвали от малка част от семействата.

През 1968 година Кимбърли Кларк прави първия опит да започне производството на еднократни пелени в Съединените щати с марката „Huggies“. През 70- те години започва производството на памперси с лепящи ленти за по- добро закрепване.  Първи това правят от Johnson & Johnson. По това време те започват да се предлагат и в Европа, като първо започват да се продават в Германия. Формата на памперса обаче остава непроменена, а дебелината е проблем за правилното развитие на костите на бебето. През тези години се увеличава конкуренцията в производството на бебешките пелени, а това води до понижаване на цените им.

През следващото десетилетие памперсите претърпяват още трансформации. Променя се формата им и се добавят ластици. Така те прилягат много по добре към тялото на бебето и са по- удобни. Добавя се и специален гел, който абсорбира течността много повече в сравнение с използваната преди това целулоза.

От 2000 година насам горният слой на памперсите е заменен с дишащ материал. Това позволява на кожата на бебето да диша, да не се запарва и подсича и в същото време предотвратява изтичането на събралата се течност. Над 95% от децата до една годинка в целия свят ползват памперси за еднократна употреба.

Днес на пазара вече има богата гама от видове памперси на борсови цени на различни производители. Сред най- известните са Pampers, Pufies, Helen Harper, Molfix, Libero, Huggies и много други.

На българският пазар всички тях можете да намерите в сайта Памперси. БГ. Те предлагат памперси, съобразени с възрастта на вашето бебе и неговите килограми. Има памперси за момичета, памперси за момчета, памперси гащички, както и такива за плуване. Те са дишащи и комфортни, подходящи са през деня или през нощта.

Целта е в бъдеще памперса да е по-компактен, по-удобен за бебето и съвместим с екологията.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com