Понеделник,

Напусна ни известният анатом проф. Васил Василев

От: Пламен Вълков -
325
Напусна ни известният анатом проф. Васил Василев
A
A
A

На 92 години почина известният български анатом проф. Васил Асенов Василев, бивш ректор на Медицинска Академия София, почетен председател на германското и българското анатомични дружества, дългогодишен ръководител на катедрата по Анатомия на МА София и учител на поколения лекари.

„Лекциите му бяха изпълнен не само с анатомия, но и с хумор, затова много поколения лекари го помнят и като Васко Матката... Неуморен до последния си дъх, седеше на бюрото си пред компютъра и пишеше поредната статия”, спомня си синът му д-р Иван Василева в социалните мрежи.

Проф. Василев завършва с отличие Медицинския Факултет и през 1953 година и става асистент в Катедрата по Анатомия. Специализира в Анатомичния институт на Университета във Вюрцбург, Германия, където защитава докторска дисертация. Има специалност по Ортопедия и травматология и последователно става асистент, доцент, професор и ръководител на катедра. Автор е на над 400 научни публикации и доклади в международни и български списания и конгреси, учебници и помагала по анатомия.

През 2001 година проф. Василев става ректор на Висшия медицински институт. Отново в същата година се превръща и във втория българин след професор Димитър Каданов, който е Почетен член на най-голямото европейско анатомично дружество „Anatomische Gesellschaft“.

Поклонението ще се състои в храма "Света София" на 23 август от 17 часа.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com