Сряда,

Медиците остават без ковид добавки, как ще ги компенсират

От: Рачо Рачев, сн. архив -
1036
Медиците остават без ковид добавки, как ще ги компенсират
A
A
A

Извънредната епидемичната обстановка отпада от 1 април и болниците ще трябва да минат в нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Няма да има обаче допълнително плащане за борещите се с ковид, което беше важен доход, оплака се пред БНТ директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Очаква се с около 25% да бъдат повишени клиничните пътеки, като ще се търси възможност да се осигурят средства за възнаграждение на персонала на болниците от това покачване.

Според Начев освен тези 1000 лв., които бяха осигурени от бюджета на държавата по време на пандемията, много болници, включително и "Св. Екатерина", са плащали допълнителни помощи.

"При добър анализ на ситуацията и добро ръководство ще трябва да се намерят пари. Покачването на минималната работна заплата обаче ще доведе и до покачване на средната заплата", каза професорът.

Според него не е вярно, че пандемията е показала недостатъци в системата, а напротив - системата доста добре се е справила с пандемията. Не се е наложило България да праща пациенти в други държави, както Франция например, която пращаше пациенти в Германия.

Той обаче е категоричен, че има промени, които трябва да се направят. Има луфтове в системата, които трябва да намерят своето решение.

По думите му изтичането на специализирана работна ръка навън не е от времето на пандемията, а се знае отдавна. За това трябва да се вземат мерки, които не са толкова лесни. Хората не отиват само заради финансовия стимул, а на места, където има строго определен ред на кариерно развитие. Те могат да се задържат тук с възможност за специализация и по-голямо възнаграждение на труда.

Според Начев има нужда от промени във всяка една област - като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение.

Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000, каза той. Има недостиг и тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването, каза Генчо Начев.

Той коментира още, че без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването. По думите му за една добра спешна помощ трябват хеликоптери, линейки и подготвени парамедици. "При силна спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква ще има негативно отношение към гражданите", каза хирургът.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com