Неделя,

Мангъров пак е на ход - този път за мистериозния хепатит

От: Стандарт -
1709
Мангъров пак е на ход - този път за мистериозния хепатит
A
A
A

Хепатит с неизяснен произход, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти по света тази седмица. Вече са открити около 200 случая в 14 държави, като най-много те са във Великобритания. Какво трябва да знаем за новия вид хепатит и как можем да се предпазим – темата коментира по NOVA инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров.

„До момента в света имаме около 180 случая на този хепатит при деца до 16 години. Те нямат други заболявания. При тях не се установяват някои от досега известните причинители на хепатит”, заяви Мангъров. „Това са случаи на хепатит, причинен от неизвестен вирус, който е силно неавтоимунен. При наблюдаваните деца около 10 на 100 са стигнали до чернодробна трансплантация, което означава, че са развили остра чернодробна недостатъчност”, посочи още той.

„Явно имаме заболяване, което за момента e с неизвестен причинител. То протича тежко, но е много рядко срещано. За момента основания за безпокойство няма”, добави Мангъров. По думите му трябва да се спазват елементарните мерки за лична хигиена.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com