Личните лекари скачат срещу реформа, как ще пострадат пациентите

Има несъгласие с предложенията за промени в модела на доболничната медицинска помощ

Личните лекари скачат срещу реформа, как ще пострадат пациентите | StandartNews.com

Управляващите готвят реформа, с която ще се премахне сегашната роля на личния лекар, а при здравен проблем ще се търси помощ от специалисти по обща медицина. Предложението е част от заложените промени в здравния сектор.

"Реформа не се прави на парче. Мотивът, който е формулиран, е много странен. Електронното досие помага, не е нещо, което лекува. Капитационното заплащане е сума, която се получава за определен брой пациенти, осигурява възможността всеки пациент, записан в пациентската листа, да потърси лекар неограничен брой пъти на цена 8 лева. Ако това стане факт, всички неудобни и нежелани пациенти ще бъдат отказвани, да кажат реформаторите къде ще потърсят медицинска помощ", попита пред БНТ д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той призова да се говори на хората кога да потърсят неотложна помощ, да не е за най-дребните неща, а да има прецизиране.

Вчера от Националното сдружение писмено изразиха несъгласие с предложенията на председателя на парламентарната здравна комисия Антон Тонев за промени в модела на доболничната медицинска помощ в България.

В посланието до медиите медиците посочват, че предложенията ще ощетят финансово личните лекари в страната, тъй като се предвижда промяна на принципа на плащане на брой пациент.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов коментира, че много от колегите му са притеснени, защото виждат една реставрация на стария тип система.

В значителна степен общопрактикуващите лекари вече са и на пенсионна възраст. Казват, че нямат повече сили да правят никакви подобни реформи, като финансиране, при което 42% се получава за неограничен брой дейности, това са т.нар. тежки състояния, или извънпрофилактичните, диспансерните прегледи.

Доктор Миндов каза още, че намеренията за реформи, изразени от доц. Антон Тонев, ще бъдат на практика неприложими, докато не се изготви ценово остойностяване на лекарския труд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай