Неделя,

Личните лекари отчаяни, плашат се от електронните рецепти

От: Рачо Рачев -
2547
Личните лекари отчаяни, плашат се от електронните рецепти
A
A
A

От 1 май хартиените рецепти трябва да бъдат премахнати и заместени изцяло с електронни. Мярката не се посреща еднозначно от пациентите и от лекарите. Екипите на Спешна помощ пък ще трябва да носят компютри или таблети. Притесненията са големи, а използването на компютри явно е проблем за част от джипитата.

"Електронни рецепти се издават много отдавна в България, това вече не е проблем за общопрактикуващите лекари", заяви пред БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз.

Проблем е задължителното преминаване към този тип рецепти, това няма да може да се случи, подчерта д-р Брънзалов.

И посочи като причина, че рецепта не се получава след преглед от лекар, а се получава в аптека, но този преглед може да бъде осъществяван на много места, никой лекар не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния подпис и където и да преглежда пациенти, да издава само електронни рецепти.

"Надявам се, че ще се прояви разбиране и ще се въведе този хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата варианта. Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде много голяма грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена наредбата в този ѝ вид", подчерта д-р Брънзалов.

Електронна рецепта може да се издаде при всякакъв вид преглед, който е регистриран в Националната здравна информационна система. Но когато няма необходимата техника за издаване на такава, няма как да бъде издадена и тя трябва да бъде написана, както се е писала до този момент.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com