Лесна умора? Внимание - може да е сърдечна недостатъчност

Нарушената помпена функция поражда венозен застой

Лесна умора? Внимание - може да е сърдечна недостатъчност | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на  "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • Отоците по краката дават знак
  • Нарушената помпена функция поражда венозен застой

Какво означава едно сърце да е недостатъчно? Означава, че не е в състояние да осигури адекватен кръвоток в тялото. Причините за това могат да бъдат преди сърцето, както е в случай, че до него не достига достатъчно кръв, която то да изпомпва. Могат да бъдат след сърцето, когато има сериозна пречка, срещу която то трябва да работи, както е при белодробната емболия. Но най-често причините за сърдечната недостатъчност се намират в самото сърце - клапите и сърдечния мускул.

Когато говорим за сърдечна недостатъчност, преди всичко трябва да направим разграничение между двете й основни разновидности: остра и хронична.

Острата сърдечна недостатъчност е спешно състояние. Тя възниква внезапно, картината е драматична и изисква неотложна лекарска намеса. Това в медицината наричаме "шок".

Хроничната сърдечна недостатъчност е с бавно начало и постепенно развитие. При адекватен медицински контрол

тя може да продължи с десетилетия

и човекът, засегнат от нея, дълги години да води живот, близък до нормалния. Това е състоянието, на което бих искал да се спра по-подробно в тази статия, тъй като правилното поведение на пациента с хронична сърдечна недостатъчност е точно толкова важно, колкото и лекарската намеса. При острата сърдечна недостатъчност не е така. Там човек е безпомощен и зависи изцяло от спасителните медицински процедури, които му се прилагат.

И така, кои са тези състояния, които могат да доведат до хронична сърдечна недостатъчност? Този въпрос има много лесен отговор. Практически всички сърдечни заболявания при своето развитие водят до това. И въпреки че отделните болести внасят своите нюанси в клиничната картина, самата сърдечна недостатъчност, независимо от произхода си, има доста еднакви признаци и сходно лечение.

Поради това че сърцето не може да изпомпва достатъчно добре кръвта към органите, основен симптом е лесната умора. Човек забелязва, че се затруднява с определени физически натоварвания, които преди е извършвал с лекота. Много хора не обръщат особено внимание на това в началото. Казват си: "тия дни се преуморих" или "вече ми тежат годинките" и често са склонни да неглижират началните симптоми.

Това, че сърцето не работи достатъчно ефективно, се отразява в много голяма степен и на венозната система. От нарушената помпена функция следва венозен застой. Това означава, че във вените буквално се застоява кръв, която не може да бъде придвижена напред. Проявява се с два основни симптома.

Единият е задухът

Получава се, тъй като сърцето не може да изпомпа достатъчно добре кръвта от белодробните вени, налягането там се покачва и в тъканите на бели дроб се излива течност. Представете си как цедите кисело мляко в тензух, за да си направите салата "Снежанка". Нещо подобно се случва в белодробните капиляри. Повишеното налягане води до това, че през тях от кръвта "се отцежда" течност. Тя се задържа в тъканите на белия дроб, тъй като няма накъде да изтече. Когато се натрупа повече, тя се излива в алвеолите и затруднява дишането. Задухът от сърдечен произход е много характерен. Пациентът се чувства добре, когато е прав или седнал, но в момента, в който се опита да легне, започва да се задушава, тъй като насъбралата се в дробовете течност се разлива. Ето защо кардиолозите често задават въпроса: "На колко възглавници спите?". Тежките случаи принуждават пациентите да спят седнали. Тези прояви често карат засегнатите да търсят първо пулмолог.

Вторият основен симптом на венозния застой от сърдечен произход

са отоците по тялото

Те се дължат на абсолютно същия механизъм, описан при белия дроб, само че се получават на други места в тялото. Най-често ги наблюдаваме по краката. Описваме ги като гравитационни, тъй като са склонни да се местят в зависимост от положението на тялото. Сутрин пациентът не ги забелязва, но до вечерта обувките започват да му стягат, а ластиците на чорапите се впиват и оставят дълбока следа над глезена. В по-тежките случаи краката се надуват толкова, че по тях се появяват мехури, които се пукат и от тях тече лимфа.

Отоци по краката могат да се получат по множество различни причини - сърдечни, венозни, лимфни, бъбречни и медикаментозни. Хубаво е, когато се появят, те да бъдат изследвани. Разграничаването не е трудно и позволява навременна адекватна намеса.

Като споменахме бъбреците, те са сред органите, които най-много страдат от влошената помпена функция на сърдечния мускул. Това, че намаленият приток на кръв не им позволява да си вършат добре работата,

води до задръжка на течности

и допълнително влошаване на състоянието на сърцето.

От всичко казано до тук следват три основни стратегии, които можем да използваме при лечението на хроничната сърдечна недостатъчност. Първо и преди всичко, това е лечението на основното заболяване, довело до развитието на сърдечна недостатъчност. Второто е да облекчим, доколкото е възможно, работата на сърцето, като намалим застоя. Постига се с диуретици и тук е едно от местата, където отзивчивостта и ангажираността на пациента е от основно значение. От първостепенна важност е да си приема терапията. Много пациенти са склонни самоволно да си намаляват или спират диуретиците, тъй като прекомерното уриниране, което те предизвикват, е неудобно за тях. Пациентът трябва да се научи да следи своето състояние и отговорно да нагласява дозата на диуретиците, когато това е необходимо. Също така много е важно да приема достатъчно течности. Българският пациент общо взето не обича водата, но в случая наистина се налага да приема повечко от нея. Трябва да намали приема на сол и да увеличи дела на храните, съдържащи повече калий - картофи, банани, кайсии, ядки и пр. И най-накрая, но не и по значение, не бива да чака да се влоши много преди да потърси медицинска помощ, когато усети, че симптомите се влошават.

Третата стратегия е

да подобрим работата на самото сърце

Това се постига с редица медикаменти, целящи да забавят честотата на съкращенията, да увеличат тяхната сила, да намалят товара, срещу който работи сърдечният мускул и да подобрят кислородната консумация на сърцето.

От кардиохирургична гледна точка, освен с лечението на основното заболяване, можем да се включим и в тежките случаи на сърдечна недостатъчност - тогава, когато възможностите на медикаментите се изчерпят. Това, което предлага кардиохирургията, са устройствата, подпомагащи помпената функция на сърцето и сърдечната трансплантация. Последното е основен метод за лечение на крайните стадии на сърдечна недостатъчност, като механичните системи служат по-скоро за това пациентът да може да дочака трансплантацията в максимално добре компенсиран вид, тъй че да успее да я понесе. Споменатите системи могат да подпомагат функцията на сърцето, а могат и изцяло да я поемат - т.нар. изкуствено сърце. Основният проблем в тези случаи е енергиен. Помпите изискват електричество и пациентът не може да си позволи да се отдалечава на повече от два часа път от сигурен източник на електроенергия.

Толкова издържат батериите

Но все пак е жив и може да разчита на появата на подходящ донор.

Наскоро направиха първата успешна трансплантация от специално генномодифицирано прасе на човек. Ако тази технология се усъвършенства, това ще даде голяма надежда за увеличаване на донорските сърца през следващите години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай