Лекува ли сладкият пелин коронавируса?

Африка полудя по новия елексир, Мадагаскар ще строи завод да го произвежда

Лекува ли сладкият пелин коронавируса? | StandartNews.com

След като изкупихме витамините, изпихме селена и котешкото око, изядохме чесъна и джинджифила, сега имаме нова легенда, за която се твърди, че бори коронавируса – сладкият пелин.

Европейците още не са се усетили, но цяла Африка е пощуряла по тази билка, привнесена там преди половин века от Китай.

Същински фурор прави с нея президентът на Мадагаскар Андри Раджоелина. Той твърди, че напитката CVO, която съдържа няколко местни билки, може да лекува коронавируса.  

Чаят, който Мадагаскар забърква от тях, бе изкупен светкавично от 15 държави в Субсахарска Африка.

Уверенията на президента Раджоелина се разминават с изказванията на СЗО, че доказан ефект от билките няма. Но тъй като експертите на Световната здравна организация вече на няколко пъти се поправиха в изказванията си, Мадагаскар яко се налива с елексира. Дали действа или не е друг въпрос, но според статистиката на коронавируса в света, заразените в Мадагаскар са едва 135, а починали няма.

Според Раджоелина тя не предпазва от заразата, но облекчава състоянието на всички болни и те видимо се подобряват след 7 дни.

Напук на скептицизма на СЗО , той упорито рекламира напитката като магическо решение - снима се във "Фейсбук", докато я пие. В "Инстаграм" пък твърди, че ще я достави възможно най-бързо на всички, които страдат в приятелски настроените държави на африканския континент - от Демократична република Конго да Гвинея-Бисау.

Основната съставка на CVO е билката аrtemisia аnnua, която е използвана за лечение на треска и малария в продължение на повече от 2000 години. Покрай билката се разшумя преди 5 години, когато нобелова награда за физиология и медицина бе присъдена съвместно на д-р. Юю Tу, Уилям С. Кембъл и Сатоши Омура за откритията им, свързани с естественя продукт artemisinin, съдържащ се в билката. Д-р ЮюТу получи наградата за своята работа по приложението на пелина като мощно антипаразитно средство.

Оттогава освен при малария, билката се използва мощно за лекуване на бактериални инфекции като дизентерия и туберкулоза, заболявания, причинени от паразити и акари, някои туморни заболявания, гъбични инфекции, вирусни инфекции и дори обикновена настинка. Други приложения включват лечение чрез нея на разстроен стомах, треска, жълтеница, загуба на апетит, нарушения на кръвоносните съдове, запек, разстройства на жлъчния мехур, болки в стомаха, болезнена менструация. Сладкият пелин се използва и за елиминиране на кръгли червеи. Тези червеи  са и най-честата инфекция с паразити в света, разпространявани директно от човек на човек. Кръглите червеи могат да причинят кашлица, задух, болки в корема, гадене и диария, кръв в изпражненията, загуба на тегло. Проучванията  показват, че сладкият пелин проявява антимикробна активност. Той  не само може да убива бактерии, но също така е доказано, че убива и гъбички, като потиска растежа на Candida albicans и тази разработка също вече има доказана научна стойност.

Важно е екстрактът да се приема без термична обработка, защото в противен случай свойствата на артемизинина значително намалят.

Така или иначе, artemesia annua, ако не помага на коронавируса, то със сигурност има много други ползи на организма. Затова и в Мадагаскар билката е на почит от половин век. Местният институт за приложни изследвания излезе със заключение, че се съмнява в ползата от напитката, рекламирана от президента, но това само предизвика гнева на местнитге хора. Те защитиха островната си държава, която е на 400 км югоизточно от африканския континент с думите, че ако този лек бе американски или европейски, е нямало да има толкова  съмнения в качеството му. Потребител на "Фейсбук" дори отбеляза под новината в кенийски сайт, че чаят вероятно е "по-малко опасен от западната ваксина" и си заслужава да се консумира.

Според "Африканюз", африканската секция на "Евронюз", еуфорията от африканското лекарство вече завладява президентите на няколко държави на континента. Те са поздравили Раджоелина и вече са пратили свои самолети за бутилки от магическия лек. Напитката вече се пие и в Сенегал, където президентът публично благодари на колегата си за безценния дар. Мадагаскар пък вече се гласи да изгради специален завод, за да подсили продукцията и обмисли експериментални форми на употреба като инжектиране на напитката.

Анадолската агенция пък отбелязва, че някои жители на страната вече се презапасяват с напитката, която иначе я има във всеки магазин. Нещо повече - дори войници обикалят от врата на врата, за да я дават на гражданите безплатно.

В същото време СЗО продължава с предупрежнеията. Медицински растения като едногодишния пелин (Artemisia annua), предлагани като възможни лечения срещу Covid-19, трябва да бъдат изследвани първо за ефикасност и странични ефекти, предупредиха експертите й. Те добавят, че подкрепят традиционната медицина, която е с научно доказан ефект.

Дори и терапиите да произлизат от традиционни практики и да са природни, много е важно ефикасността и безопасността им да бъде установена със строги клинични изпитания“ заявиха от офиса на СЗО за Субсахарска Африка. Те обаче обявиха, че работят усилено с изследователските институти, за да бъде проверена клиничната ефикасност на продукти от традиционната медицина за лечение на Covid-19.

Ако всичко това ви се стори достатъчно убедително като лекарство срещу новия вирус, не се притеснявайте, не е нужно да пътувате до Африка. Сладкият пелин отдавна се отглежда у нас. Най-големите масиви са около Ивайловград, а билкарите отдавна я препоръчват като мощен имуностимулатор, за изчистване на лимфната система, за прочистване на организма от паразити, гъбички, токсини, отрови и при всички заболявания на женската полова система. Ефикасна е и за системно главоболие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай