Събота,

Лекарският съюз побесня, не искат промени в рецептите

От: Рачо Рачев -
3048
Лекарският съюз побесня, не искат промени в рецептите
A
A
A

Националният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, съобщиха от съсловната организация. Заложените промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение между лекари и пациент.

Според БЛС предложените промени нарушават правата на пациентите и затрудняват лекарите в изпълнението на служебните им задължения.

Ако напълно отпадне използването на хартиени рецепти, лекар, който се намира извън кабинета си, няма да може да предписва лечение.

От БЛС посочват още, че не е изяснено как медиците от екипите на спешната помощ ще изписват терапия на пациентите, както и назначаване на терапия при извършване на домашни посещения. Не е указано и изписването на терапия на чуждите граждани, които са на почивка в България.

От лекарския съюз настояват да продължи използването на хартиената рецепта паралелно с електронната.

Преди дни на интернет страницата на Министерството на здравеопазването беше публикуван проект за нормативни промени, според който хартиената рецепта трябва да отпадне от 1 май тази година. 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com