Лекар: След ваксина не сте защитени

"Пациентите трябва да знаят, че трябва да се пазят от заразяване и не са съхранени"

Лекар: След ваксина не сте защитени | StandartNews.com

“След ваксинация срещу COVID-19, пациентите не са защитени и всички процеси на пазене трябва да се спазват. Пациентите трябва да знаят, че трябва да се пазят от заразяване и не са съхранени.”

За това призова проф. д-р Ивона Даскалова, началник на клиниката по „Ендокринологията и болестите по обмяната“ във ВМА в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Продължавайте да се пазите и спазвайте стриктно мерките. Не сте съхранени, а напротив след първата и втората инжекция трябва да спазвате всички мерки за безопасност. Пазете се, пазете се, недейте да се събирайте на групи, ще дойде и това време, ще се върнем отново към щастливите дни, в които се събирахме с приятели“, подчерта проф. Даскалова.

Тя обясни, че в последния месец в клиниката по Ендокринология имат много случаи на хоспитализирани болни и в много тежко състояние. Болните с коронавирус винаги са били сериозно болни, предупреди проф. Даскалова и допълни, че при първата вълна забелязала, че има болни, които нямат никакви данни, че са боледували от захарен диабет.

На медиците от ВМА им трябва още малко време да установят дали точно вируса е причината за нарушенията на глюкозния метаболизъм. Дали обаче COVID-19 отключва диабетът при деца, това вече трябва да го кажат самите педиатри. Ваксините не са вредни за хората с диабет. Ще се ваксинираме с това, с което разполагаме, категорична бе проф. Даскалова.

Много важно е лечението на пациентите да започне рано, всички пациенти, които отлагат лечението си, прекарват заболяването много по-тежко, предупреди тя. Важен е изходът, човек да оживее и да бъде изписан съхранен, допълни проф. Даскалова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай