Кръвно на ученик? Ето формулата

5 стъпки ни пазят от високите стойности

Кръвно на ученик? Ето формулата | StandartNews.com
  • 5 стъпки ни пазят от високите стойности 
  • Артериалното налягане се измерва в покой - три последователни пъти

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.
Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

Повече от половината от хората над 65-годишна възраст имат повишено артериално налягане, което е основен рисков фактор за редица заболявания и значимо съкращава очакваната продължителност на живота. Ето защо смятам, че всеки трябва да знае по нещо за това, какво представлява артериалното налягане.

Кръвта във всички части на сърдечносъдовата система се намира под известно налягане, което е по-голямо от атмосферното. По тази причина, когато се порежем, тя изтича навън. Освен това в различните части на съдовата система налягането е различно, за да може кръвта да се движи в определената й от сърцето посока. И най-сетне, дори на едно и също място налягането й непрекъснато и циклично се изменя, коeто се дължи на обстоятелството, че сърцето пулсира.

За да може цялата тази плетеница от факти и зависимости да бъде лесно употребима в ежедневието, ние използваме стандартизирани методи и понятия. Представяме артериалното налягане с две стойности, така наречените "горна" и "долна граница". Те представляват

  •  максималното и минималното налягане

което регистрираме с нашите апарати за мерене на кръвно. Истинската крива по принцип също може да бъде визуализирана, но за тази цел трябва да поставим канюла в някоя артерия и да я свържем с манометър. Това се прави само в отделни случаи и далеч надхвърля изискванията на домашното проследяване. Много по-лесно и удобно е да притиснем мишничната артерия и да изчакаме да се чуе шум под свързания с манометър маншет. Така можем да отчетем при какво налягане се появява този шум в слушалката, когато сме притиснали артерията изцяло и бавно отпускаме натиска. Това е "горната граница". И също можем да проследим при какво налягане този шум изчезва - "долната граница".

Често ми задават въпроса

  •  кои апарати за кръвно са най-точни

Това зависи от обстоятелствата. Самият метод на измерване на артериалното налягане не е свръхпрецизен, така че неточността на даден апарат се поглъща от грешката на метода. Ако има кой да ви измерва артериалното налягане, по-точни са класическите апарати с механичен манометър и слушалка. Иначе, ако човек живее сам и няма кой да му мери кръвното, електронните апарати са приемлива алтернатива. За тях обаче трябва да се знае, че не са особено точни при аритмия.

По стандарт артериалното налягане се измерва в покой, три последователни пъти и се взима средно аритметичното от всяка от стойностите. Хубаво е това да се прави от време на време на двете ръце и при наличие на постоянна разлика, след това да се мери на ръката с по-високо налягане.

Що се отнася до препоръчителните стойности, те през годините се променяха. Докато бях студент преди двадесетина години,

  •  все още се намираха лекари, които цитираха старото правило

че горната граница на кръвното налягане трябва да е 100 плюс годините на пациента. Това беше отглас от едновремешната представа, че повишаването на артериалното налягане с възрастта е нормален физиологичен процес - част от стареенето. Опитвам се да си представя как би се чувствал 90-годишен човек с налягане 190 и не мога да се накарам да приема това за физиологично.

Горе-долу по време на студентството ми вече се налагаше виждането, че налягането трябва да е 120/80, като на всичко над 130/90 се гледаше като на начеваща артериална хипертония. Напоследък критериите отново малко се поразхлабиха и вече се приема, че особено при по-възрастни пациенти, които имат проблеми с мозъчното оросяване, стойности около 140 горна граница не се смятат за чак толкова рисковани.

Тази еволюция в разбиранията за високото кръвно се дължи на големия обем от изследвания и наблюдения, особено в контекста на множеството нови медикаменти, които се появиха през това време.

Но нека да се спрем на

  •  механизмите за естествен контрол

върху кръвното налягане. Те показват на кои звена от веригата и как може да се въздейства така, че да върнем налягането в неговите физиологични стойности.

Както за всички нормални стойности в тялото, така и за артериалното налягане нашият организъм, когато е здрав, знае колко трябва да бъде то, проследява го и когато е необходимо, го коригира. Проблемите настъпват, когато организмът започва да се обърква. Основните параметри, от които зависи налягането в съдовете, са обемът циркулираща течност, силата на сърдечното съкращение и периферното съдово съпротивление. Оттук веднага можем да изведем някои от основните медикаменти, които биха понижавали кръвното. Обемът на циркулиращата в организма течност се намалява с диуретици - една от исторически най-старите групи медикаменти, прилагани при хипертония. Между другото,

  •  повечето билки, препоръчвани при високо кръвно

имат точно такъв ефект. От друга страна, поемането на повече течности е най-бързият и лесен начин да се справим с дискомфорта, породен от прекалено ниско кръвно налягане. Силата на сърдечното съкращение подлежи на доста сложен контрол, но за целите на това изложение ще се спра на адреналина и норадреналина. Накратко, те покачват налягането. Силните емоции са свързани с повишено отделяне на адреналин и ето защо артериалното налягане се вдига. Оттук и следващата група медикаменти, които традиционно се прилагат при артериална хипертония - средствата, блокиращи действието на адреналина. Що се отнася до периферното съдово съпротивление, то също донякъде зависи от действието на вече споменатия адреналин. Той свива съдовете, при което периферното съпротивление се покачва. Медикаментите, които разширяват периферните съдове, понижават кръвното налягане.

Нормално при спадане на налягането в кръвоносната система, специфични рецептори, разположени в бъбреците, установяват това и дават сигнал за отделянето на специално вещество в кръвта, наречено ангиотензин, което е отговорно за повишаване на налягането. Този сигнален механизъм е атакуван от цели две групи медикаменти. По-старата от тях блокира ензима, който води до образуването на ангиотензин. Понеже се установи, че други ензими могат също да доведат до образуването на активен ангиотензин, фармацевтите изнамериха следващата група медикаменти, които в този момент са най-модерните и широко прилагани лекарства срещу високо кръвно налягане средства. Това са

  • вещества, директно блокиращи рецепторите

за ангиотензин.

В заключение нека да направим бърз преглед какво точно уврежда високото кръвно налягане. От това, че сърцето е принудено да работи срещу по-високо съпротивление, мускулният му слой се удебелява. Така страда помпената му функция, а и храненето на самия мускул се нарушава.

Повишеното налягане в артериите води до тяхното травмиране и амортизиране. Артериалната хипертония е един от основните класически рискови фактори за развитие на атеросклероза, водеща до инфаркт или инсулт. На същата причина, но при друга реактивност от страна на съдовете, се дължи образуването на аневризми, които могат да се спукат и така да доведат до редица усложнения, дори смърт. Изобщо, съдовете са навсякъде в тялото и когато те се увредят, всички органи страдат. В особена степен са застрашени мозъка, бъбреците и сърцето.

Що се отнася до това

  • какво да правим, за да се предпазим

от високото артериално налягане, мисля, че в почти всичките си досегашни статии съм засягал този въпрос: спорт, поддържане на нормално телесно тегло, здрав сън, всичко, което намалява психоемоционалния стрес. С две думи - здравословен живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай