Криза за медицински сестри, къде ще ги търсим

Првличаме кадри от Беларус, Украйна, Казахстан и Молдова

Криза за медицински сестри, къде ще ги търсим | StandartNews.com

Огромен е недостигът на медицински сестри в България. Една от мерките, по които се работи за справяне с този проблем, е да се привлекат здравни специалисти от етноси, които говорят български - от Украйна, Беларус, Молдова и Казахстан.

Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Георги Йорданов пред БТА. "Обмисляме най-различни мерки, включително и това болниците да дават стипендии на кандидатите за медицински сестри, общежития. В болницата в Добрич се опитваме да работим по проект с медицински сестри от Казахстан. Целта ни е да урегулираме възможността те да работят в страната, която е член на ЕС", обясни д-р Йорданов.

В новия бюджет сме предвидили увеличение в заплащането на труда на медицинските специалисти извън финансовите стимули за тези, които работят на първа линия в условията на пандемична обстановка. Проблемът с недостигащия брой лекари е заради увеличаващия се брой здравни заведения в страната, смята той.

"Броят лекари, регистрирани от БЛС, са между 31-32 хиляди. Проблемът е, че здравните заведения трябва да покрият стандарта и тогава лекарите не стигат. Истинският проблем обаче е недостатъчният брой на медицински сестри, привлечени да работят в Западна Европа през последните години, заради по-високото заплащане", отбеляза заместник-министър Йорданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай