Кошмарът продължава! Лекари и пациенти не искат електронни рецепти

Има риск аптеките в малките населени места, които нямат договор с НЗОК, да затворят

Кошмарът продължава! Лекари и пациенти не искат електронни рецепти | StandartNews.com

Важни реформи в здравеопазването готвят управляващите. Една от тях е, че от 1 май всички рецепти ще станат дигитални. От близо година изцяло електронни са рецептите за лекарства, заплащани от здравната каса.

Фармацевтите казват, че проблем няма да има. „Най-голямата полза е информацията, която се трупа за всеки един пациент и не само за лекарствата - в неговото здравно досие се трупа информация за всичко, което е правил - изследвания, прегледи, отпусканията на лекарствата също и дали те съответстват на предписаните количества и всичко това оптимизира лечението, намалява грешките”, твърди Николай Костов, от Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Бонусите така да се каже за нас, за колегите, че няма да се мъчим тук - особено по-младите колеги, които нямат опит с разчитането на трудни почерци, сега ще им е по-лесно. По-четливо”, обяснява Костов.

От Българския лекарски съюз обаче смятат, че това ще доведе до редица затруднения в достъпа до лекарства за пациентите. На същото мнение са и пациентски организации - като основното им притеснение е за Спешната помощ.

„Спешният лекар отива на един адрес, той щял да има приложение. И ако този спешен лекар има затруднения с приложението, той рано или късно ще изпише лекарството, обаче се губи време за спасяване на живота на друг пациент. Това, което също много ни притеснява - за хората с продължаващо лечение - тази рецепта ще важи до 6 месеца. Какво се случва на втория третия месец, когато пациентът е забравил датата на издаване на електронната рецепта, защото за да  получиш лекарствата трябва да си кажеш ЕГН-то и датата на издаване. Датите се забравят. И фармацевтът ще започне да рови и пациентът ще стои и ще чака и опашка ще се трупа”, посочва Пенка Георгиева, председател на пациентска организация.

Според пациентските организации има риск аптеките в малките населени места, които нямат договор с НЗОК, да затворят - заради невъзможност да заплащат за софтуер и поддръжка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай