Коктейл от амфетамини и  алкохол за междучасието

Все по-често ученици още на 12 години получават психози, казва доц. Соня Тотева, експерт към ООН

Коктейл от амфетамини и  алкохол за междучасието | StandartNews.com

Все по-често ученици още на 12 години получават психози, казва доц. Соня Тотева, експерт към ООН

Все по-често ученици на 12 години получават психози от комбинация между дизайнерска дрога и алкохол. В много от болниците няма психиатри, които да лекуват пациенти на такава крехка възраст. Изключение е психиатрията във Варна, разказа доц. Соня Тотева, бивш директор на психиатрията в Суходол и настоящ експерт по наркомании към ООН.

Всичко това идва на фона на закриването на Националния център по наркомании, част от чиито служители трябва да се влеят към НЦОЗА, тоест центъра за обществено здраве и анализи, който уж ще заздрави системата. По думите на много лекари обаче, Центърът по наркомании в последните години е обезкръвен откъм кадри и вече дори не представя правилната статистика за числото на наркоманите у нас. Според доц. Тотева често се борави със стари данни, така че вероятно по-добрият вариант е наистина центърът да бъде закрит, а експертите да преминат към друго звено. 
Пациентите на нарколозите свалят възрастта и все по-често комбинират два вида дрога - амфетамини и алкохол. Това е валидно не само у нас, но в България за последните години не е водена статистика за тези хора, посочва доц. Тотева. 

"Допреди четири години все още се правеха проучвания по училищата. Един от първите въпроси към експертите ни в чужбина, включително и към мен от Европейската комисия и ООН, е бил какъв е процентът на употребяващите амфетамини. "Аз лично изпитвам огромно затруднение да отговоря на този въпрос, защото не се събира информация", допълни тя. "А с реорганизацията на този център ще се събира още по-малко обективна информация", допълни Тотева.

Мнение

Нарочно съсипаха центъра за наркомании

Момчил Василев, бивш шеф в Националния център за наркомании

Отколешна цел на управляващите е да се премахне или поне обезсили Националния център по наркомании и най-вече - ситуирания в него Национален фокусен център за наркотици и наркомании. Първо за информация на хората - НЦН се състои основно от две части: дирекция за методическо ръководство и контрол на дейностите по търсенето на наркотици, и звено, което фактически е Национален фокусен център за наркотици и наркомании, чиито предмет на дейност е изцяло информация, проучвания и анализи.

Мога да говоря за второто, защото бях негов създател и дълго време го ръководих. Та защо Фокусният център е камъче в обувката на управляващите? Най-добре те да кажат, но според мен те (или поне някои от тях) не желаят да се обнародват данни от “независими” проучвания, които са извън техния контрол. Например кой може без съответното разрешение да излиза и да казва колко са наркоманите в България?! Преди доста години първо ми направиха “народен съд” с техни хора за оценката ми, че броят на проблемно употребяващите хероин в България е около 30 хиляди, за което бях изкаран едва ли не национален предател. Тогава ме подкрепиха от Европейския център в Лисабон (EMCDDA).

После д-р Таня Андреева като министър на здравеопазването внесе в правителството проект за постановление, досущ като сегашния. Напълно неаргументирано. Това беше преди пет години. След твърдия отпор от страна на работещите в НЦН и силната подкрепа от колеги, медии и общественост този опит не мина. Тогава противниците на НФЦ предприеха друга тактика - внедриха на ключови позиции няколко лица, които с последователни усилия успяха за 2-3 години да обезкървят Центъра.

Всички, които знаеха за какво става дума в епидемиологичната информационна система бяха принудени да напуснат. Остана един колега (говоря за НФЦ), в чиито способности да ръководи тази сфера силно се съмнявам, и други четирима, чиито съвкупен трудов стаж в тази област е не повече от 5-6 години. Всички, които можеха “да се опънат” както преди пет години вече не са там. Но очевидно хората, които водят такава кампания не са наясно (или неглижират) колко специфична подготовка е нужна, за да се изпълнят европейските изисквания за поддържане на публична информационна система по наркотиците.

Тази отговорна национална задача изхожда от редица европейски нормативни документи и държавата ни го дължи на ЕС. Това не е нещо на принципа “искам-не искам”. Това далеч не е въпрос на разместване на щатни бройки. И трябва да се разбере - на първо място от ръководещите министерството. Моята специализация е близо 20-годишна. Близо 10 години подготвях екипа, който да поеме работата след мен. За няколко години го разбиха. Сега се предприема твърде рискован от гледна точка на последиците ход. И ако впоследствие не успеем като държава да посрещнем очакванията на Европа в тази сфера кой ще поеме отговорността? Включително и за това, че нашето общество все повече е лишено от такава информация. То е все едно националната статистика да реши повече да не събира и оповестява данни относно демографските характеристики на населението. Скандално!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай