Вторник,

Кои са най-опасните храни през лятото

От: стандарт -
1937
Кои са най-опасните храни през лятото
A
A
A

 

Жегите, които идват от понеделник поставят актуалния въпрос - кои храни са най-опасни през лятото. Отговорът дават  медицински специалисти пред испанския La Vanguardia.

Според тях отравянето на организма най-вече е свързано с това, че при високите температура се ускорява процеса на размножаване на бактерии и микроби.

Независимо от преоблагадащото мнение, че фастфуд храните на обществени места трябва да се избягват през лятото, данните на потребителските организации в Европа недвусмислено показват, че най-голямата опасност идва от домашната  храна, когато неправилно се съхранява и употребява.

8 са най-опасните продукти. Сред тях са котлетите, майонезата, яйцата и яйчените сосове, ворски продукти, първежи картофи, пилешко, заланчуци, а също така дини и пъпеши.

Котлетите трябва задължително да са изпечени  над 70 градуса, полусуровите меса трябва да се избягват.

Майонезата не трябва да се оставя извън хладилника. Неразумно е да се използва в храната при пикник, защото е опасно да преседява в автомобил или на слънце.

Най-сериозна е възможността за отравяне с риби и морски продукти. Е ако при здравите хора това предизвиква болки и диария, то при болните от диабет и тези с проблеми с храносмилането, може да доведе до сериозни проблеми заради баткериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. Затова е препоръчително да се консумират само в заведения с доказани санитарни гаранции.

Опасна бактерия дебне и от мазнината при пържените картофи. Затова и те задължително веднага след консумация трябва да се поставят в хладилник.

Пилешкото месо е особено уязвимо при горещините, защото в него има много вода и мазнина, която може да доведе до салмонела и листерия. Препоръчително е при приготвянето му да се използват ръкавици след като внимателно се огледа месото. Не бива да се пържи пилето.

Плодовете и зеленчуците също не са безопасни в горещите часове, тъй като в листата им се събира т.нар. норовирус, който може да съществева до 4-5 дни. Затова е необходимо обилното им измиване, както и употребата им непоследствено след обработка.

Десетки микроби се събират и в кората на динята и пъпеша, затова те също трябва внимателно да се измиват преди разрязването им. Не е препоръчително да се купуват нарязани дини.

Европейските изследвания пък показват и каква е любимата храна по време на път- сандвичи. Това е доста изненадващо предвид всички настроенията и статистики за здравословен и екологичен начин на живот. 

 

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com