Кантарджиев със сензационнни новини! Прогнозата за зимата

Каза как вече се е видоименил коронавиръсут

Кантарджиев със сензационнни новини! Прогнозата за зимата | StandartNews.com

Ако не възникне мутация, която да доведе до голямо имунно бягство или още по-малко вероятна мутация, която води за по-тежко прекарване, според мен тази есен коронавирусът ще придобие ендемичен характер.

И ще се връща като предишните коронавируси, които познаваме далеч преди пандемията. Те предизвикват около 10 процента от сухата кашлица и 30 процента от гърлобола при възрастните. Горе-долу така ще стане и с COVID-19.

Това коментира в интервю за Марица бившият директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му, до затваряне на училища може да се избегне, ако се спазват три неща: "Да се проветрява, да има филтър при учениците. И най-важното - всеки, който има болно гърло и температура, да си остане у дома.

Спазваме ли тези три неща, сериозно ще намалим риска от сезонно разпространение на респираторните инфекции, които спираха учебния процес и преди коронавируса.

В последните години преди ковид пандемията затваряхме по региони, защото следяхме внимателно сезонните грипове. И винаги правехме така, че да увеличим с няколко дни ваканцията или празничните дни, което рязко намалява случаите.

"Ако се отменят карантина и периодът на изолация или бъдат намалени, нямам нищо против, стига да се носят маски от заразения. Така е в първите страни, които махнаха карантината - Великобритания и Нидерландия. Просто хората там са съвестни", коментира още специалистът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай