Какво е Мозъчна мъгла и защо ни мъчи след Ковида

За да се справим, трябва да тренираме мозъка си с различни упражнения, съветва д-р Цветеслава Гълъбова

Какво е Мозъчна мъгла и защо ни мъчи след Ковида | StandartNews.com
  • Пациентите се оплакват от разсеяност, питат лекаря дали оглупяват
  • За да се справим, трябва да тренираме мозъка си с различни упражнения, съветва д-р Цветеслава Гълъбова в специално интервю за в. "Стандарт"

Д-р Цветеслава Гълъбова е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Завършва Медицинския университет в София през 1992 г. и УНСС през 2006 г. От декември 2014 г. е национален експерт по психиатрия на Българския лекарски съюз.

 

  • "Мозъчна мъгла" не е медицински термин, а журналистически
  • Симптомите са влошена концентрация, забавено мислене, забравяне, липса на бистро  съзнание
  • С края на пандемията се очаква повишаване на случаите

 

- Д-р Гълъбова, напоследък все по-често чуваме за "мозъчната мъгла" като постковид синдром. Какво означава тя?

- За "мозъчната мъгла" като медицински проблем се заговори много в последната година, когато Ковид-19 порази милиони хора. Всъщност това не е медицински термин, не е обособена диагноза, която можем да открием в някой от класификаторите на болестите.

"Мозъчна мъгла" представлява вид когнитивна дисфункция. Когнитивните или познавателни функции са памет, интелект, мислене, внимание. Тази дисфункция се характеризира с неспособност за пълноценно фокусиране на вниманието, влошена концентрация, оплаквания от паметови нарушения, забавено мислене, забравяне, липса на бистрота и яснота на съзнанието, но не в смисъла, който се влага в анестезиологията и реанимацията.

- Колко силни могат да бъдат тези симптоми?

- Тежестта и естеството на тази "мозъчна мъгла" варира от човек до човек, но в много случаи се появяват симптоми като безсъние, тревожност, умора, раздразнителност, разсеяност. Ако състоянието продължи повече от 3-4 седмици е възможно да се надгради и депресивен епизод.

- Каква е връзката на "мозъчната мъгла" с коронавируса?

- "Мозъчната мъгла" като термин, макар и немедицински, а по-скоро журналистически, доби особена популярност сега - по време на пандемията от Ковид-19. Иначе, като набор от симптоми, тя се среща и при други заболявания. Сега обаче, твърде много хора след преболедуване от Ковид, се оказаха в "мъглата", т.е. развиха постковиден синдром, част от който е именно и "мозъчната мъгла". Това състояние не е в пряка зависимост от тежестта на инфекциозното заболяване. Наблюдава се и при по-леки случаи на Ковид. Освен това може да се развие и няколко месеца след преболедуване, когато вече няма никакви симптоми на Ковид, тестовете са отрицатели, но пациентите се оплакват от симптомите, които посочих.

- Как пациентите описват "мъглата"?

- Обичайно споделят и за "психична отпадналост" /психастения/. Това особено силно притеснява активните и дейни хора, които установяват, че доста по-трудно се справят с рутинни дейности в работата или у дома.

- Какъв тип хора най-често се оплакват от това състояние?

- "Мозъчната мъгла" в рамките на постковидния синдром нерядко най-много притеснява хората, които усещат симптомите, защото те се чувстват различни от преди, имат усещане за непълноценност, за непълно възстановяване от болестта при иначе отлични физически показатели. Много често те питат лекаря дали полудяват, дали оглупяват. И това поражда интензивна тревожност и страхове за бъдещето. Не бива да забравяме, че в условията на пандемия и локдауни голяма част от хората бяха и са с повишена тревожност и страхове от всякакъв характер - и за живота, и за здравето, и за икономическото си оцеляване.  Така на този терен с повишена тревожност и реално боледуване от Ковид, се улеснява развиването на синдрома на "мозъчната мъгла".

- Лесно ли се диагностицира това състояние?

- Диагностицирането му не става с лабораторни или инструментални изследвания. То е изключително клинично, желателно е да се включат и психолози, които с подходящи тестове установяват нивото на засягане на когнитивните функции.

- Какво е лечението?

- Не набляга на медикаменти. Те се включват, когато тревожността е интензивна, непоносима за пациента, когато има безсъние или пък се развие депресивен епизод.  Обичайно препоръките са за интензифициране на умствените дейности чрез различни упражнения за мозъка. Както тренираме мускулите си, така би трябвало да тренираме и мозъка с различни занимания и дейности. И е много важно да бъдем упорити и систематични в тези занимания, да не се отказваме при първите трудности, защото мозъкът е много фина структура, в която са съсредоточени висшите функции и при него нещата не се случват бързо и лесно. Упоритата ни работа по излизането от "мозъчната мъгла" ще се увенчае с успех, за който ще бъдем горди, че сме постигнали с нашите лични усилия. Сега, когато пандемията отшумява, е вероятно да се увеличат тези случаи. Затова, когато някой, преболедувал Ковид, се усъмни, че е в "мозъчна мъгла" без колебание следва до потърси лекар или психолог, от когото да получи адекватна оценка и съвет за справяне с това състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай