Как да преборим страха от лечението на рак

Таблетките за таргетна терапия помагат при поразени бели дробове

Как да преборим страха от лечението на рак | StandartNews.com
  • Таблетките за таргетна терапия помагат при поразени бели дробове
  • Косата пада само в някои случаи, но бързо се възстановява

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

Ракът - диагноза, която и до днес се свързва със страх и тъга, въпреки, че знанията и лечението на тези заболявания значително се подобриха през последните десетилетия. Всеки човек днес има близък или познат с раково заболяване и за съжаление споделя една или друга човешка история свързана с неблагоприятни събития и преживявания. Защо това е така? Защо има страх не само от диагнозата, но дори и от предстоящото противораково лечение, което нерядко би довело дори до пълно излекуване? Страхът и отказът от лечение много често се дължи на широко обсъжданите сред хората странични ефекти на химиотерапията и лъчетерапията. Гадене и повръщане, липса на апетит, кожни обриви и най-вече косопадът са реакциите, най-често свързвани с противотуморното лечение. Навлизането на таргетната терапия и имунотерапията в лечението на рака демонстрира по-различен токсикологичен профил, като страничните явления се наблюдават все по-рядко при този тип нови лекарства. Може би това определи и по-доброто придържане на пациентите към предписаното им антираково лечение и по-доброто качество на живот.

Днес представяме отговори на няколко въпроса свързани с токсичността от противотуморното лечение.

1. Има ли "по-лека" химиотерапия, която няма странични ефекти?

"Тежестта" на химиотерапията се усеща от пациентите по тежестта на проявите на токсичност. Това, което пациентите трябва да знаят, че не всеки цитостатичен агент, който получават самостоятелно или в комбинирани схеми, може да причини странични ефекти. Ако говорим за косопад (мед. - алопеция), то той най-често се появява при пациентите, които се лекуват за карцином на гърдата, яйчниците и други гинекологични тумори, карцином на тестисите. От друга страна, косопадът е рядко до липсващо проявление на токсичност при повечето от схемите на лечение на карцинома на дебелото черво, хранопровода, стомаха, на жлъчен мехур и панкреас. Степента на косопад също е индивидуална и не може да бъде предвидена. Десетилетия се провеждат изпитвания на различни продукти и методи, които да възпрепятстват косопада, като най-известният е поставянето на охлаждащи скалпа каски, но трябва да отбележим, че за съжаление все още успехът дори и на този популярен метод е скромен и незадоволителен. Това, което онколозите винаги обясняваме на пациентите ни, е че косопадът е временно явление, като след края на химиотерапията косата отново се възстановява - в същата форма, количество и вид, както и била преди започване на лечението. Същото се отнася и за другите странични ефекти като гадене и повръщане - почти всички химиотерапевтични схеми предизвикват тези неблагоприятни ефекти и отново честота и тежестта им се различава в зависимост от избора на цитостатик. Повръщането може да настъпи остро - още в хода на лечението с химиотерапия, може да е отсрочено - няколко дни след края на химиотерапията, а са известни и случаи на предварително, преди химиотерапията, повръщане. Макар и много неприятно за пациента, гаденето и повръщането, често не представлява клинично предизвикателство за онколозите, защото разполагаме със съвременни лекарства против повръщане (антиеметици - мед.), които са задължителна част от схемата на лечение при всеки пациенти, както и винаги се препоръчват по рецепта за домашно лечение. Предизвикателство представлява обезводняването (дехидратацията - мед.), което се появява при няколкодневно обилно повръщане, както и свързаното с това нарушение на баланса на електролити в тялото - натрий, калий, калций и др. Затова пациентите трябва да потърсят своя лекуващ онколог или медицинска сестра, всеки път когато има продължаващо повече от ден-два, неповлияващо се от лекарствата повръщане.

2. Лъчетерапията води ли до косопад и повръщане?

Лъчетерапията е метод за локално лечение на рака - в областта на първичния тумор или на вторичните метастази и като такова по-рядко се свързва с косопад или повръщане. Разбира се, ако лъчелечението е в областта на главата - при тумори на мозъка например - в областта на облъчване се наблюдава косопад. Съвременните протоколи за лъчетерапия на мозъчни тумори или метастази, често наричани с термина радиохирургия, фокусират силно лъчение в много малка зона и така зоната на косопад е твърде незначителна. Повръщането също не е традиционен страничен ефект при лъчетерапията, като най-често може да се очаква при облъчване в областта на хранопровода, шията и белите дробове. Често усложнение, което е предизвикателство в клиниката, е срива на кръвотворната система, поради лъчевото натоварване на костния мозък. Това се случва при лъчелечение на тумори или метастази в костите, особено тези на гръбнака и таза. Най-често се проявява в рязък спад в хемоглобина (анемия - мед.), нерядко със спад и на белите кръвни телца (левкоцити - мед.), а има и случай на спад в трите кръвни реда - еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Това е критично състояние в онкологията, налагащо интензивно болнично лечение с кръвопреливане, тромбоцитни концентрати и фактори стимулиращи производството на левкоцити. Затова, макар и локален метод за лечение, пациентите които провеждат лъчетерапия, също трябва да се проследяват от лъчетерапевтите за спад на кръвните показатели.

3. Предписани са ми таблетки таргетна терапия за карцином на белия дроб - трябва ли да се страхувам от повръщане и косопад?

Таргетната терапия предизвика революция в лечението на рака през последните две десетилетия. Нарича се таргетна от английският термин target, което значи мишена. Понякога се използва и определението прицелна терапия за благозвучие на български език. Смисъла на това лечение е, че лекарството е насочено срещу определена специфична характеристика на туморната клетка, мутация в ген или рецептор по повърхността и, като по този начин свързвайки се, това води до унищожаване на раковата клетка. Таргетното лечение най-често се представя от биологични антитела или от химически субстанции, и вече е широко разпространено в лечението на рака на белите дробове, на гърдата, на кожният меланом, на дебелото черво и други. Повечето таргетни терапии от химически тип са под формата на таблетки, а антителата - като разтвори за венозно вливане. При рака на белите дробове, не-дребноклетъчният вариант, таргетното таблетно лечение е насочено към генетични мутации в гена EGFR, ALK, ROS, RAS и още няколко други. Лечението се понася добре от пациентите, лесно се приема тъй е под форма на таблетки и позволява пациентът да разполага с време и да е във форма да осъществява нормални житейски дейности. Токсичността, съпровождаща таргетното лечение най-често е кожна - по формата на локализирани и генерализирани обриви. Степента на обрив е различна при различните пациенти и все още не е напълно проучена - от малки акнеподобни пъпчици по лицето, гърба или деколтето, до тежки обриви по цялото тяло често с гной и възпаление. Обривите предизвикват дискомфорт у пациентите, особено при мъжете, когато са областта на лицевото окосмение затрудняващи бръсненето. Нерядко обаче дискомфортът може да премине в трайно увредено общо състояние, налагащо болнично лечение при специалист дерматолог. В зависимост от степента на обрива, лечението може да бъде само с хидратиращи и подхранващи кремове с антиоксиданти от групата на витамин А, Е, С, както и може да се наложи да се намали дозата на приеманите таблетки или дори да се прекрати за определен период таргетното лечение. Кортикостероиди и антибиотично лечение се препоръчва при по-тежките форми на кожна токсичност. Интересен факт, който все още не е напълно потвърден с клинична достоверност е, че появата на кожна реакция определя по-добрата ефективност на таргената терапия. Все пак това не бива да бъде приемано за клинично достоверно и да е причина за прекратяване и промяна на таргетното лечение.

Практически съвети:

Не променяйте сами дозите

  1. Подхождайте информирано и с увереност към предлаганото Ви противотуморно лечение - Вашият онколог познава добре страничните реакции от предстоящата Ви химио- лъче- или таргетна терапия и ще Ви предостави лекарства, за да намали риска от възникването и.
  2. Козметичните проблеми (косопад, кожни обриви и др.), макар и носещи психологичен дискомфорт не бива да са основание за отказ от лечение.
  3. Повечето от страничните ефекти на противотуморното лечение са временни, докато трае то и отминават без остатък след края му.
  4. Обсъждайте с Вашият лекуващ онколог или онкологична медицинска сестра, всяко настъпило странично явление в хода на лечението Ви, а не изчаквайте докато проявите му станат много тежки.
  5. Не променяйте сами дозите на таргетното лечение, което провеждате у дома си, поради възникнала кожна или друга токсичност, а винаги обсъждайте това с Вашият лекуващ онкологичен екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай