Петък,

Имаме ли разширени вени и какво да правим? Отговаря съдов хирург

От: Рачо Рачев -
642
Имаме ли разширени вени и какво да правим? Отговаря съдов хирург
A
A
A

Идат летните горещини и един от най-важните въпроси е как да се погрижим за краката. Защо е много по-важно да профилактираме разширените вени, отколкото да ги лекуваме. Според д-р Светозар Марангозов, съдов хирург от ВМА, 80% от бременните жени страдат от разширени вени.

"Първият от шестте стадия на хроничната венозна недостатъчност е тежестта и дискомфорта в краката след работен ден. Генетичната предразположеност е основна причина. В ранна възраст може да се развие венозна патология дори да се спортува. Определено обаче има значение начинът ни на живот", обясни той пред НоваНюз. И допълни, че на 16-18-годишна възраст започва появяване на разширени вени.

"Физическата активност е най-добрата профилактика. Неудобните обувки (стегнати или на високи токове) също влияят негативно. Карането на колело, интензивното спортуване и разходките помагат на сърдечната стена. Прекаленото вдигане на тежести забавя кръвообращението. Ортопедичните стелки спомагат за облекчаване на мускулите", посочи медикът.

По думите му сред възможните усложнения, ако не се вземат мерки са потъмняване на кожата при подбедрицата, а краен стадий са раните, които инвалидизират хората. "Съдовият хирург прави ултразвук, за да оценим венозната и артериалната система. При втвърдяване на вената, стигащо до болка от носене на дрехи, трябва да се потърси помощ", подчерта д-р Марангозов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията