Има ли риск от хепатит А в Перник

Да, твърди кметът. Не, категорични са експертите

Има ли риск от хепатит А в Перник | StandartNews.com
  • Да, твърди кметът. Не, категорични са експертите

Има риск от хепатит, който може да плъзне в града заради липсата на вода. Това алармира кметът на Перник Станислав Владимиров пред Нова тв. От Министерството на здравеопазването казват, че има риск от хепатит, когато е нарушено водоподаването и са нарушени хигиенните навици на хората, обясни градоначалникът. И допълни: „Риск от санитарно-хигиенна гледна точка винаги има. Ние имахме два много тежки инцидента, когато имаше смесване на мръсните с чистите води. Водопреносната ни система е изключително амортизирана”.

ВИЖ ОЩЕ: Кабинетът решава днес за водата на Перник

„Стандарт” потърси мнението на експертите. Бум на хепатит А има в определени точки на страната, но въпреки липсата на вода, Перник не е сред тях, съобщи пред „Стандарт” д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор. По неговите думи, хората, които живеят в режим на безводие, понякога си изграждат по-ефективен метод за справяне, отколкото онези, които имат редовно водоснабдяване.

"Хората, които живеят при режим, знаят, че трябва да използват максимално ефективно водата, ползват кърпи и дезинфектанти. В същото време имаме населени места, където вече има пик на заболяването въпреки редовното подаване на вода", заяви Кунчев. Той посочи, че увеличените случаите на хепатит не са нещо необичайно за сезона, защото това винаги се случва през есента или зимата. За щастие, тази година няма контакт чрез заразени водоизточници или храни, а хората си предават болестта предимно в лично общуване. Това означава, че няма начин да има масова епидемия.

Най-чести случаи са в затворени колективи - ученици или студенти, посочи и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Препоръките на специалистите за превенция на болестта е да знаят няколко неща. Първото е, че при бебетата той не се проявява, а за първи път това става в училищна възраст. Потъмняването на урината и пожълтяването на склерата на очите са част от симптомите. Заболяването не оставя трайни поражения след излекуването си, но трябва да се спазва строга диета и да се избягват мазни храни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай