Има ли нова паника? Ангел Кунчев проговори за Ковид

Какво каза главният здраве инспектор

Има ли нова паника? Ангел Кунчев проговори за Ковид | StandartNews.com

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев разясни ситуацията с есенните вируси и Ковид.

"Не бих казал, че има нещо супер неочаквано. Говорихме преди, че ще се намери подвариант, който ще се разпространява много бързо. Не мисля, че ще стигнем до драматичните цифри, които имахме през пандемията. В момента COVID лесно се разпространява, но болните нямат нужда от болнична помощ", обясни доц. Ангел Кунчев.

Имаше базисна ваксина, имаше ваксина за омикрон, сега има за отделните щамове. Повечето ще го изкарат на крак за 4-5 дни, въпросът е да не сте от тези 15%, които имат усложнения, каза Кунчев.

Според него не всички тестове дават реален резултат през първите два дни. По думите му симптомите на коронавируса в момента са силно главоболие, болки в гърдите, температура и силна отпадналост.

"Няма да се съчетаят ковид и грип. Октомври- ноември ще е пикът на случаите, а след това ще спаднат. След това ще се появи грипът", прогнозира Кунчев пред Нова тв.

Реалният процент на положителните проби е много по-нисък в обществото, но и хората са повече. Умножете по 5,6,7 пъти регистрирания брой и ще получим реални числа, обясни здравният инспектор.

За мен е задължително да се носи маска в лечебните заведения, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай