Идва коварен пролетен грип, удря по-силно две групи хора

Да се пазят диабетиците и страдащите от белодробни проблеми

Идва коварен пролетен грип, удря по-силно две групи хора | StandartNews.com

По данни на Световната здравна организация всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, като 650 хиляди умират от дихателни заболявания, свързани с инфекцията.

Затова от там препоръчват поставянето на противогрипна ваксина през октомври или в началото на ноември на възрастните хора над 65 години, на бременните, на страдащите от хронични заболявания и на малките деца над 6-месечна възраст.

Според епидемиолозите тази година грипната епидемия в цяла Европа и САЩ се забави, като се очаква тя да се появи през първите десетина дни на април месец. Това според тях се дължи до голяма степен на все още изискването да се носи маска заради коронавируса, но и на климатичните особености, пише BG VOICE.

Специалистите съветват да не се контактува с хора, които са видимо болни, да спазваме дистанция от метър и половина със събеседника си, както и да се ползват маски, които е добре да се сменят на два часа. Важно е и спазването на лична хигиена.

Не е добре да пипаме лицето си, очите устата и носа си, преди да сме измили добре ръцете си.

Щамовете „Бризбейн“ и „Канзас“ удрят белите дробове, дихателната и централната нервна система. За разлика от тях, при „Пукет“ и „Виктория“ заболяването е по-продължително. Основната причина е, че при тях антивирусните лекарства действат много по-слабо. От тези щамове много по-уязвими са хората с дихателни проблеми и диабетиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай