Хаосът с рецептите. Министър каза кога свършва

Пациенти и лекари сигнализират за проблеми

Хаосът с рецептите. Министър каза кога свършва | StandartNews.com

Министърът на електронното управление Александър Йоловски коментира хаоса с електронните рецепти за антибиотици и диабет.

Пациенти и лекари сигнализират за проблеми. Имаше преходен период от 2,5 години за електронните рецепти. Първите електронни рецепти са издадени у нас през декември 2020 г. От януари 2022 г. до октомври т.г. са били издадени малко над 44 хил. бели електронни рецепти. Така че не би следвало да се връщаме към хартията, защото бихме ощетили пациентите, каза Йоловски.

В понеделник стартираха белите рецепти. До петък са издадени 135 000, 60% са изпълнени в петък. За жълтите и зелените рецепти изпълнението е 100%. Проблем със системата няма, категоричен бе той.

По думите му една от най-честите критики за белите рецепти е, че когато става въпрос за лекарство от паралелен внос, неговият национален регистрационен номер не е посочен. Това е поправено и чака одобрение от МЗ, увери министърът.

„Всички лекари са задължени да работят с Националната здравно-информационна система. Всички лекари, вързани към медицински софтуер, могат да изписват антибиотици. Тези, които не са могли, или имат проблем със свързаността, или нямат желание да работят електронно”, твърди Йоловски.

Не е имало достатъчно желание да се работи с електронните рецепти досега, смята той и допълни, че трябва да бъдем все по-електронни. „Предстои да се създаде регистър, чрез който при изписване на определено лекарство медикът да бъде сигурен, че в аптеката ще го има. Водим разговори с МЗ, има необходимост от повече проследимост на медикаментите”, каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай