Фалшиви лекари дават онлайн консултации

За това предупреждават от БЛС във връзка с редица сигнали за регистрирани немедицински лица

Фалшиви лекари дават онлайн консултации | StandartNews.com

„Единствено регистърът на Българския лекарски съюз може да гарантира, че онлайн консултации, предлагани от различни платформи, се извършват от лекари.“

За това предупреждават от организацията във връзка с редица сигнали за регистрирани немедицински лица в платформи за онлайн консултации с лекар или възможност за записване на часове за преглед при специалист.

От БЛС посочват, че подобни платформи не носят отговорност за верността и актуалността на данните, публикувани в профилите на потребителите или медицинските лица, нито са длъжни да обновяват тези данни.

Във времена на пандемия, когато хората все по-често прибягват до подобни услуги, е особено важно те да бъдат сигурни, че срещу тях стои специалист и че записват час за консултация при лице, което има право да упражнява лекарската професия у нас, посочват от съсловната организация и допълват, че едно от основните задължения на БЛС е именно да гарантира, че практикуващите медицинската професия лица в страната действително са лекари.

По тази причина препоръчват на всички потребители, ползващи подобни платформи, да се уверят, че специалистите, при които записват своя час за консултация, имат право да упражняват лекарската професия в страната.

Проверка може да бъде направена на: https://blsbg.eu/bg/medics/search с въвеждане на имената и/или УИН на конкретния специалист.

Ако няма налични данни за лицето, това означава, че то няма право да упражнява лекарската професия у нас и има вероятност да не притежава необходимите квалификационни документи.

Сигнали за нарушения могат да бъда подавани на: [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай