Ето как да съхраняваме различни продукти правилно

Спазването на прости правила намалява риска от хранително натравяне

Ето как да съхраняваме различни продукти правилно | StandartNews.com

Когато се съхраняват правилно, храните остават безопасни и запазват своето качество, хранителни вещества и вкус за много по-дълго. Не забравяйте да съхранявате храните в правилните контейнери, при правилната температура и за точния период от време. Правилното съхранение на храната ще намали риска от хранително натравяне и ще намали разходите ви, тъй като храната ви няма да се разваля толкова бързо.

Лесно е храните да се изгубят в огромните пространства на вашия хладилник. За да запазите бързо развалящата се храна безопасно и извън опасната зона, трябва да я увиете и съхранявате правилно за подходящ период от време. Разберете всичко за правилното съхраняване на храна в тази статия:

Правилно менажиране на хладилника

От меса до сирена и остатъци, използвайте тези съвети, за да сте сигурни, че съхранявате храните безопасно в хладилника.

  • Дръжте хладилника си под 5 ºC, при тази температура бактериите, които развалят храната, растат бавно. Купете термометър за хладилник и го съхранявайте вътре за да може да следите температурата. 
  • Съхранявайте всички храни опаковани или в покрити контейнери. Оставете храната в нейната опаковка, освен ако опаковката не е разкъсана. Ако трябва да опаковате отново, запечатайте добре контейнерите за съхранение, за да предотвратите загубата на влага и абсорбирането на миризми.
  • Избягвайте да претоварвате хладилника си, защото студеният въздух се нуждае от място, за да циркулира. Освен това обмисляйте какво ще вземате от хладилника и не го оставяйте отворен дълго време.
  • Веднъж седмично почиствайте хладилника. Изхвърляйте всякакви съмнителни храни, вместо да рискувате хранително отравяне. Когато се съмнявате - изхвърлете го!
  • Ако храната е плесенясала, изхвърлете я в торбичка или опаковка, за да не се разпространяват спорите на мухъл. Почистете контейнера и хладилника или килера, за да премахнете спорите на мухъл. Проверете предмети, които плесенясавалата храна може да е докоснала, защото мухълът се разпространява бързо върху плодовете и зеленчуците.
  • Най-добрия начин винаги да имате прясна храна в хладилника е да посещавате по-често магазините, но да купувате по-малки количества. Например, ако прегледате лидл брошура следваща седмица - може да намерите страхотни намаления, това ще ви помогне да се възползвате от различните за всяка седмица отстъпки. Като например тази седмица ще намерите скариди, суши и сьомга на намаление.

Месо, птици и риба

Съхранявайте опаковките със сурово месо, домашни птици и риба в отделна найлонова торбичка, купа или кутия на най-ниския рафт на хладилника. Това предпазва соковете от капене върху други храни, а най-ниският рафт обикновено е най-студеният. Използвайте прясно месо, домашни птици и риба в рамките на няколко дни. Хвърлете тези с неприятна миризма, лепкава или лигава повърхност или може би с промяна в цвета.

Яйца

Яйцата ще останат по-свежи по-дълго, ако ги държите в картонената им кутия, а не в тавата за яйца или рафта на вратата. Използвайте пресни яйца в рамките на три до пет седмици.

Плодове и зеленчуци

Охладете бързоразвалящите се плодове и зеленчуци като горски плодове, маруля, гъби и билки. Измивайте пресните продукти непосредствено преди употреба и подсушете добре всички пресни продукти с хартиена кърпа след измиване.

Съхранявайте продуктите в по-хрупкави кошчета в хладилника. Това спомага за задържането на влагата. Ако е възможно, дръжте плодовете отделно от зеленчуците, защото плодовете отделят етиленов газ, който може да съкрати живота им на съхранение. Охладете нарязаните, обелените или варени плодове и зеленчуци.

Пресни млечни продукти

Охладете всички млечни продукти незабавно и за предпочитане в задната част на хладилника, защото е по-студено. Покрийте добре, за да не поемат други миризми. След като млякото се излее, никога не го връщайте в оригиналния му контейнер, защото може да бъде замърсено с външни организми, които причиняват разваляне и хранително отравяне.

Зърнени храни и консервирани храни

Ако се съхраняват правилно в херметически затворени контейнери, повечето пълнозърнести брашна и ястия ще се съхраняват от 1 до 3 месеца на хладен и сух рафт в килера или 2 до 6 месеца във фризера. След като консервираните храни са отворени, прехвърлете ги в чист, покрит съд, преди да ги охладите. Можете да охладите отворени консервирани храни в кутията, ако са покрити, но вкусът им може да се промени.

Изхвърлете всички остатъци след четири дни

Отстранете колкото е възможно повече въздух от торбичките за съхранение, за да запазите храните свежи по-дълго. Колкото по-малко боравите с храна, толкова по-добре. Охладете бързо и правилно, за да намалите риска от хранително отравяне. Никога не размразявайте и не мариновайте храни на плота. Освен това хвърлете храни с изтекъл срок на годност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай