Доктор предупреди кога да се притесняваме за бъбреците си

Количеството вода, което трябва да приема човек, зависи от всеки индивидуален организъм

Доктор предупреди кога да се притесняваме за бъбреците си | StandartNews.com

В повече от 90% от случаите бъбреците не дават изявени симптоми, които да алармират съзнанието или насочеността на пациентите към заболяване. "Бъбреците наистина мълчат", разкри в интервю за НоваНюз проф. д-р Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология, трансплантология и диализно лечение в Александровска болница.

Но почти всеки втори човек у нас е получавал бъбречна криза. "Това е диагнозата, която се манифестира с болка, тя е остра и много плаши пациентите", добави лекарят.

"Болката е по-различна от тази при неврологични заболявания, в пъти по-силна е, това е най-силната болка във вътрешната медицина. Започва встрани от гръбначния стълб в бъбреците и се разпространява по пикочните пътища - надолу, напред и към пикочния мехур", отбеляза д-р Паскалев.

"Причините за образуване на камъни в бъбреците са най-различни - нарушение в обмяната на веществата с натрупване на отпадни продукти, в зависимост от начина на хранене, прием на течности, зависи също и от географския регион - където е по сухо и има нужда от повече прием на вода, са по-чести случаите на бъбречно-каменна болест. Където има по-голямо разнообразие на храни и води, това се среща по-рядко", заяви Паскалев.

Лекарят каза още, че количеството вода, което трябва да приема човек, зависи от всеки индивидуален организъм - телесно тегло, също и характера на тяхната ежедневна професионална дейност, физическата работа изисква повече течности.

"Човек трябва да забелязва кога има нужда от вода, това е инстинкт, жажда", добави Паскалев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай