Борят Алцхаймер с лекарство от охлюви

Канабисът топи тумори, доказаха наши учени

Борят Алцхаймер с лекарство от охлюви | StandartNews.com
  • Канабисът топи тумори, доказаха наши учени
  • Българи предлагат нов начин за преодоляване на деменция и Паркинсон

Екстракт от охлюви може да се окаже решаващ за забавянето на развитието на Паркинсон и Алцхаймер, показа изследване на български учени. В момента лечението все още се изпробва върху гризачи, но престои да бъде взет и патент, което евентуално ще ускори и изследванията върху пациенти. В момента и двете болести са нелечими и дегенеративни, но охлювът дава нова перспектива поне за забавянето на процесите.
Научните ни работници, концентрирали се върху новите методи на лечение на едни от най-тежко поразяващите паметта и движението болести, са от няколко института на БАН, както и от 5 университета. Заедно те търсят нови методологии за приложението на природни продукти от растителен и животински произход от България за подпомагане на терапията на някои инфекциозни, злокачествени и нервнодегенеративни заболявания. Научното сътрудничество е в рамките на първата по рода си национална програма за биомедицински изследвания в България „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“.
Учените още миналата седмица съобщиха за едно свое достижение - екстракт от канабис, който повлиява благоприятно

свиването на туморните клетки

като са правени, например, изследвания върху рак на маточната шийка. Учените са използвали канабидиол, извлечен от канабис и са третирали с него 9 линии туморни клетки -  от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка.  Природното вещество показва ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. На следващ етап екипът молекулярни биолози ще прави експерименти, за да установи специфичното им действие и механизмите, по които канабидиолът убива раковите клетки. Екипът изследователи изрично уточни, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България работата с продукти от канабис е силно рестриктивна.  Учените се надяват това ограничение за научни цели да се преосмисли, защото пречи и на тяхната работа. Директорът на института по молекулярна биология към БАН Ива Угринова обаче изрично посочва, че онази част от канабиса, която въздейства на туморите, не е психотропната субстанция. В рамките на проекта може да се стигне до разработване на хранителна добавка, която да подпомага действието на лекарствата.  
Друго постижение, което би довело до пробив при социално значимите заболявания, както и до намаляване на разходите за лечението им, е свързано с употребата на охлювите. Върху него работят хора на проф. Рени Калфин от Института по невробиология и хора на проф. Павлина Долашка от Института по органична химия. Според проф. Калфин едно от основните предимства на подобно лекарство, ако се стигне до неговото създаване, е свързано с това, че то е от природни продукти и няма да уврежда други органи за сметка на болестта, която лекува.
При тестването за лечение на болестта на Алцхаймер учените първо инжектират на гризачите скополамин, който би трябвало да предизвика при тях признаци, подобни на деменцията при хората. След това директно със сонда в телата им вкарват вещества, извлечени от охлюви, за които пък се грижи институтът по органична химия. Мишките, които получават подобни вещества, си възвръщат способността отново да си "спомнят" дейности и движения, които са забравили в резултат на скополамина. По същия начин се процедира и при изследването на екстрактите от охлюви върху Паркинсон - при гризачите първо се действа за разграждане на така наречената "субстанция нигра" и допаминовите рецептори, които в човешкия организъм са "отговорни" за развиване на Синдром на Паркинсон. След това животните отново се захранват с охлювен екстракт и в крайна сметка се оказва, че той им помага да преодолеят заболяването. Засега все още методът не е прилаган на пациенти, но пък и

в световен мащаб подобни експерименти не са правени

Първите резултати от това изследване ще бъдат представени на международен конгрес в Барселона. Проф. Долашка, която работи с охлювите и извличането на кръв и слуз от тях, вече има няколко патента в областта на лекарствата, които успяват да заздравят незарастващи рани, включително и лекарства в Германия.  
Като цяло целта на мащабното изследване е да се търси начин за получаване на нискотоксични лечебни продукти. След анализ на антиинфекциозния потенциал на тези вещества, те ще се прилагат на in vitro системи. Учените търсят алтернативни подходи при лечението на неопластичните и мултирезистентните инфекции, които са и най-смъртоносни. Основната цел е да се противодейства на резистентността на човешкия организъм към най-често прилаганите лекарствени препарати и антибиотици. Получените до момента резултати за антимикробния и антитуморен ефект на биоактивните вещества са впечатляващи. Резултатите ще се използват за разработването на антимикробни препарати с предварително зададени лечебни свойства. Ще се анализира въздействието им върху човешкия организъм и терапията с други лекарствени препарати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай