Бирено коремче? Тичайте при доктора

Здравословна диета и спорт вършат чудеса при метаболитен синдром

Бирено коремче? Тичайте при доктора | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.
Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

  • Здравословна диета и спорт вършат чудеса при метаболитен синдром

Основният начин да живеем в добро здраве се състои в това не само да се лекуваме, когато се разболеем, а най-вече да се стараем да предотвратим настъпването на болестта, доколкото това е възможно. Много пъти съм писал за различни рискови фактори, свързани със сърдечните заболявания. Сигурен съм, че дори да успеем по някакъв начин да елиминираме всички тях, това няма да доведе до пълното изчезване на съответната болест. И все пак борбата с риска намалява значително броя на болните.

Когато изследваме даден рисков фактор, обикновено разглеждаме неговото независимо влияние върху заболяването, към което предразполага. Но какво се случва, когато няколко рискови фактора имат склонност да се срещат едновременно при много хора? Както можете да си представите, това изобщо не е добре.

Пример за подобна

  • комбинация от рискови фактори

които са склонни да се срещат заедно, е метаболитният синдром. Съществуват множество дефиниции на това състояние, които се различават несъществено помежду си в зависимост от това колко и какви критерии избират за поставяне на диагнозата. Най-общо метаболитният синдром представлява съвкупност от поне три от следните пет медицински състояния: абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, високи серумни триглицериди и ниски нива на "добрия холестерол". Обикновено, наред с изредените може да се наблюдават още омазняване на черния дроб и високи нива на пикочната киселина в кръвта.

Нека сега да разгледаме отделните компоненти на метаболичния синдром подред.

  • Абдоминално затлъстяване

означава с две думи "бирено коремче". Телесните мазнини се натрупват най-вече отпред по корема и често ако гледате човека в гръб, може дори да не познаете, че той е затлъстял. Това състояние се свързва с повишен риск от развитието на исхемична болест на сърцето и диабет втори тип, но също така и на астма и болест на Алцхаймер. Среща се по-често при мъжете и се свързва най-вече с нездравословна диета, твърде богата на мазнини и въглехидрати. Редовната употреба на алкохол също допринася за развитието на този тип затлъстяване и това обстоятелство е отдавна забелязано от хората, създали определението "бирено коремче". Под

  • високо кръвно налягане

се разбира редовно регистрирани стойности на артериалното налягане над 140/90 милиметра живачен стълб. В миналото се смяташе, че артериалната хипертония е едва ли не нормална част от процеса на стареене. След като се разкри ролята й като рисков фактор при редица заболявания, Световната Здравна Организация излезе с препоръки, че кръвното налягане трябва да се поддържа в изключително строги граници и не бива да превишава стойностите 120/80. В днешно време и това се преразгледа, така че сега има по-свободни критерии за това кои стойности са наистина вредни.

  • Високата кръвна захар

означава повишени стойности на глюкозата в кръвта на гладно. Конкретните числа зависят от метода на измерване, използван от съответната лаборатория и обикновено горната граница на нормата се колебае около 6 милимола на литър. Тези повишени стойности могат да са изява на захарен диабет тип 2 или на преддиабетно състояние.

  • Високите нива на

триглицериди в кръвта

много рядко се срещат при незатлъстели хора. Те представляват транспортната форма на мазнините. Обикновено вървят в комбинация с повишен холестерол и омазняване на черния дроб.

  • Пониженият "добър холестерол"

най-често е личностна особеност. Твърде малко са действията, които може да предприемем за неговото повишаване. Най-многото, което можем да направим е да понижим "лошия", така че балансът между тях да се измести в благоприятна посока.

Механизмите, по които се стига до развитие на метаболитен синдром все още са в процес на изясняване. И все пак, много неща са вече известни. Повечето хора, засегнати от това състояние, имат известна степен на инсулинова резистентност и водят слабоактивен живот. В науката съществува спор, подобен на този за кокошката и яйцето, за това дали затлъстяването предизвиква инсулинова резистентност или обратното. Реално и двете могат да се предизвикват взаимно. А в дебатите на тема метаболитен синдром, се добавя и въпросът дали те са причина за развитието му или се явяват последствие от по-мащабно метаболитно разстройство. Да оставим тези спорове на учените и да видим какво все пак се знае със сигурност.

Като най-съществена причина се очертава нездравословната диета - особено прекомерната консумация на подсладени напитки. Изследванията показват, че диетичните навици на Запада са значим фактор за развитието на метаболитен синдром, поради засилената консумация на рафинирани храни.

От значение са също

  • наследствени фактори

напредването на възрастта, слабата физическа активност, редовната употреба на алкохол и неправилния ритъм на сън и бодърстване. Последните изследвания показват, че продължителният психоемоционален стрес също може да допринесе за развитието на метаболитен синдром нарушавайки хормоналния баланс на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос.

След всичко казано до тук, време е да обърнем внимание на това как това състояние се отразява на сърцето. Приблизително половината от пациентите с исхемична болест на сърцето са с метаболитен синдром, както и около 40 процента от хората с ранна

  • изява на коронарната болест

Това го извежда като особено значим рисков фактор.

Преди да се впусна в обичайните си съвети за това как трябва да живеем умерено, бих искал да кажа, че това не е присъда. Повечето изменения, които се наблюдават при метаболитния синдром са обратими и рисковете, които те обуславят могат да бъдат намалени. Не казвам, че е лесно, но не е и невъзможно. 

Предложени са различни стратегии за предотвратяване на развитието на метаболитен синдром. Те включват повишена физическа активност и корекция на диетата. Съществуват конкретни препоръки за ходене пеша по 30 минути всеки ден, както и станалите модерни напоследък десет хиляди крачки. Аз бих добавил, че всяка спортна дейност, стига да се случва редовно, върши чудесна работа. Здравословната диета, което е синоним на разнообразна диета е вторият главен фактор за регулиране на тежестта на метаболитния синдром.

Припомняйки си основните компоненти на синдрома, възстановяването на здравословното телесно тегло реално води до подобряването на всеки един от тях: "биреното коремче", нивото на триглицеридите в серума, кръвната захар и високото кръвно. Единствено "добрият холестерол" няма да се повлияе значимо, но пък подобряването на въглехидратния метаболизъм понижава нивата на "лошия холестерол", което значимо подобрява положението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай