Без реформа в МВР хазната ще е на червено

Без реформа в МВР хазната ще е на червено | StandartNews.com

Полицаите нямат основание за протести, синдикатите показват сила

Актуализацията на бюджета за 2015 г., финансовият план за догодина, протестът на полицаите и тежката победа на ГЕРБ в Пловдив на местния вот. Това са част от темите, които коментира пред "Стандарт" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

- Борбата за кметския пост в Пловдив се оказа една от най-оспорваните в страната. Все пак с 1500 гласа преднина на балотажа Иван Тотев опази поста си. Защо победата на ГЕРБ там бе толкова мъчителна?

- В Пловдив се случиха интересни неща. Имаше сериозна подготовка да се бламира ГЕРБ. Включиха се всички възможни партии и коалиции, а организацията беше на БСП. Реформаторите също не взеха правилното решение като не излязоха със свой кандидат за кмет и общинска листа, а подкрепиха местната коалиция на Здравко Димитров. Всичко това отвори едно широко ветрило извън ГЕРБ, което на първия тур изтегли много гласове. Няма друг град, който да е имал 16 кандидати за кмет и 2000 за общински съветници. Това е причината да не спечелим на първи тур. На втория обаче се случиха наистина странни неща. Някои от коалициите, включително и реформаторите, ни подкрепиха с половин уста. Избирателите им бяха облъчвани месеци наред колко е лошо кметът да е от ГЕРБ. Те не могат да бъдат лесно манипулирани в последния ден и просто не гласуваха.

Затова имаше 30 000 избиратели по-малко на втори тур

което също се отрази на резултата. В изборния ден цели секции излизаха в подкрепа за Славчо Атанасов, което не може да бъде уловено от социологията. Важно е, че пловдивчани гласуваха за настоящия кмет, защото той е млад човек с модерно мислене. За последните 4 г. Пловдив наистина се промени не само като инфраструктура и градска среда, но и като култура и дух.

- Кое наложи актуализацията на бюджета за 2015 г.? Защо по-доброто изпълнение на приходната част не подобри бюджетното салдо, а дефицитът от 3 на сто скочи на 3,3? Вървим ли към свръхдефицит?

- Актуализацията на бюджета включва 2 части - увеличение на приходите, заради преизпълнението им, но и увеличение на разходите, което е повече от увеличението на приходите и влошава бюджетното салдо с 0,3 % на касова основа. Една част от тези допълнителни разходи - около 390 млн. лв., ще бъдат дадени на различните министерства, които не успяха да изпълнят бюджетите си. Става дума най-вече за двете силови ведомства - на МВР и на отбраната. Останалите ще получат дребни суми. Това е проблемът. Останалата част от разходите от 1,3 млрд. лв., които трябва да направим до края на годината, е за да разплатим европейските програми и проекти. 2015 г. е последната и

каквото не успеем да разплатим, няма да ни бъде възстановено от Брюксел

Това се получи, защото очаквахме, че управляващите органи по оперативните програми ще отчитат по-равномерно през годината изпълнените проекти. Бенефициентите основно са общини. Те трябваше да са приключили по-рано проектите си, а парите да са вече отчетени и получени от Брюксел, но не се случи. Това не е драма, защото тези средства, ако бъдат изплатени и отчетени, догодина ще бъдат възстановени от Брюксел. Проблем ще бъде, ако не се отчетат. Предизвикателство пред управляващите органи е за 2 месеца да разплатят 1,3 млрд. лв. Ако не успеят, част от тези пари няма да бъдат възстановени от Брюксел и ще останат за сметка на държавния бюджет.

- От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излязоха със становище, че заложеният ръст от 2.1% от реалния БВП е твърде оптимистичен предвид икономическото забавяне в Китай, сътресенията в Гърция, санкциите, които си налагат Европейският съюз и Русия, както и бежанската вълна към Европа. Как ще коментирате?

- Всяка година, когато се прави бюджетът, започва дебат вярна ли е прогнозата за икономическия растеж. Обикновено десните икономисти критикуват, че тя е завишена, че не са отчетени рисковете, които могат да настъпят през следващата година. Опозицията ще каже, че приходите са подценени при този ръст на икономиката нарочно, за да се крият приходи и в края на годината да се плащат разходи. Никой днес не може да каже каква ще е реалността догодина. Световната икономика през последните години се движи доста циклично и се влияе от различни фактори. Но икономическият ръст, който МФ залага, е най-консервативният от всички прогнози - на ЕС, на БНБ и на Световната банка.

- Какви са прогнозите за ръст на икономиката през 2015 г. и какви са очакваните стойности на инфлацията за догодина?

- Ръст на БВП от 2,1 %, като в 3-годишната прогноза се предвижда той да се запази и дори леко да се увеличи. Инфлацията от години е твърде ниска, да не кажа дори, че имаме дефлация. А това е лошо за икономиката.

За 2016 г. прогнозите са за инфлация от 0,9 на сто

което е малко. Да, това означава, че цените няма да се повишават, но за да върви икономиката ни напред, трябва да има инфлация. Основният фактор, който влияе върху ниската инфлация и дефлацията, е сривът на цените на суровините на световните пазари и главно на петрола по различни геополитически съображения. Друг интересен показател е безработицата. През 2015 г. има траен спад при нея, а през 2017 г. - 2018 г. се предвижда още по-голям.

- Какви промени по отношение на данъците предвиждате за 2016 г.? Ще има ли увеличение на някои данъци?

- Не. При съставянето на правителството записахме в споразумението с партньорите ни, че няма да има промени в данъчната политика. Няма да се променят нито ставки, нито основи на данъци. Единственото, което мога да отчета като увеличение, е акцизът на цигарите, но имаме да догонваме минимални нива на акциза по европейски правила.

- Към осъществяването на какви реформи ще се целите с проектобюджета за 2016 г.?

- Темата за реформите вече започна. Виждате я на улицата. Казах, че и за корекцията в бюджета за 2015 г. двете най-големи суми са предвидени за двете силови ведомства. Основната част от тези средства са за заплати, а за следващата година се искат още. За съжаление все още нямаме ясно разграничение между държавните служители в МВР, работещи на терен, и тези на бюро. Затова финансовият министър Владислав Горанов се опита през бюджета да повдигне темата. И тя доста добре се дискутира в момента. Обществото разбира за какво става въпрос и че трябва да има промени. Между първо и второ четене някои от текстовете вероятно ще бъдат коригирани. Аз също подкрепям това, че

орязването на привилегиите трябва да стане преди всичко за работещите на бюро

Второ, за тези, които са на терен, доколкото ще има орязване, то трябва да касае тепърва встъпващите в системата на МВР. За мен е учудващо, че независимо от това синдикатите продължават да бунят и манипулират хората. Основната теза за това хората да са на улицата е, че заплатите им ще бъдат намалени с 40 на сто, което е груба лъжа.

- Според вас няма основание за протести от страна на сектор "Сигурност"?

- Да, няма основание работещите към момента служители в сектора да протестират. Първо, заплатите им няма да бъдат намалявани, второ, обезщетенията за пенсиониране в намаления им вид ще важат за новопостъпилите служители. Така че не знам какво правят полицаите на улицата. Част от тях изобщо не знаят за какво става дума. Синдикалните лидери използват ситуацията, за да покажат сила.

- Предвиждате ли мерки, за да не се наложи актуализация и на бюджета за 2016 г.?

- Пак ще се върна към бюджета за 2015 г., в който бе заложено намалението с 10 на сто на заплатите във всички ведомства. Повечето от тях го направиха, но отново МВР и МО не пожелаха или не успяха. Затова сега правим актуализация заради тях. Ако тези пари наистина бяха отишли за подобряването на условията на труд в двете ведомства - оборудване със съвременна техника, програми, модернизиране, може би щеше да е по-приемливо, но не и за заплати. Ако през 2016 г. в двете силови ведомства не бъдат направени необходимите реформи, по това време догодина пак ще си говорим за актуализация на бюджета.

- Ще се намери ли концесионер за летище София, който да извади предварително 600 млн. лв. и няма ли това да наруши инвестиционните му намерения, тъй като летището трябва да се разширява?

- Няма лошо да има концесионер. Надявам се, че залагайки сумата от 600 млн. лв. и такава концесионна вноска, има основание за това - разговори и може би потенциален кандидат. Ако концесията се реализира, приходите от нея ще отидат в Министерство на транспорта за реформата в БДЖ и НКЖИ. Ако по едни или други причини тя не се реализира, това няма да повлияе разходната част на бюджета. Просто

няма да имаме източник за реформата в БДЖ и тя няма да се случи

- Какво е мнението ви за данък "вредни храни"?

- Раздвоена съм. От една страна, наистина трябва да се направят усилия, за да се подобри храненето на българина и особено на децата. Всички сме свидетели на зависимостта им от вредни храни като чипс, снакс, десерти, пълни с хидрогенирани мазнини. Трябва да се направи нещо в тази посока, но не съм сигурна доколко един данък може да повлияе. От проекта се вижда, че законът не е добре направен, което ще доведе до провал на данъка.

- Ще узнаем ли някога какво причини колапса на КТБ?

- Данните вече излизат. Вече е ясно кои хора и фирми са имали големи депозити в КТБ, които вероятно няма да им бъдат възстановени. Когато излязат данните и за кредитополучателите, за това кои от тях са имали достатъчно обезпечения и кои са взели кредите, за да не ги връщат, също ще направим своите изводи. Малко по-малко, в рамките на 1-2 г. цялата истина за КТБ ще излезе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай