Сряда,

Бебета вързани за легла в болница. Как се стигна до това?

От: Рачо Рачев -
554
Бебета вързани за легла в болница. Как се стигна до това?
A
A
A

Агенцията за закрила на детето и прокуратурата в Сливен се самосезираха вчера, след като майки се оплакаха във Фейсбук, че бебета са били връзвани за леглата в болницата в Сливен. Майките показаха кадри на бебета, оставени сами и вързани за креватчетата денонощно.

В писмен отговор от ръководството на болницата възразяват, че това са „внушения, които уронват престижа на лечебното заведение“ и започва вътрешна проверка.

„Как ще го наречем – фиксиране, връзване, мобилизация – все едно и също. Факт е, че се случва, има ситуации, когато се налага такова фиксиране на бебетата, за да се осъществи животоспасяваща ситуация, защото децата не знаят как да пазят своя абокат, но има други средства, тази гледка (в болницата в Сливен) е потресаваща“, коментира председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко пред бТВ.

Прави впечатление, че няма места за майки в този бокс, а „най-добрият помощник в тази ситуация е майката“, отбеляза проф. Литвиненко.

Друго, което му е направило впечатление е, че няма визуален контакт с бебетата на лекарите с бебето в това помещение. Повечето боксове се правят от стъкло именно с тази цел. Не може да бъдат оставени деца на тази възраст без надзор, категоричен е педиатърът.

Според проф. Литвиненко в случая „прозира и липсата на персонал“ и макар да не е бил в болницата в Сливен, той предполага, че съставът там е недокомплектуван.

Педиатърът отново отбеляза, че в такива ситуации е наложително майката да присъства, за да носи отговорност за случващото се.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com