Балтов каза какво да пием при първи симптоми

Проблем са карантинираните, които продължават да ходят на работа

Балтов каза какво да пием при първи симптоми | StandartNews.com

 

"При първи симптоми – взимайте антипиретици и витамини, не започвайте да пиете веднага антибиотици. Те се включват при нужда на петия-шестия ден” Това каза директорът на "Пирогов" Асен Балтов пред NOVA. Професорът  смята, че ако хората продължат да пият безконтролно антибиотици, има опасност от неустойчивост на щамове.

По думите му недостиг на лекарства няма, а има недобро преразпределение на лекарства.

„Важно е карантинираните да спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа, въпреки нея. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията”, каза Балтов. Той изрази съболезнования за дългогодишната си колежка акушергинеколог д-р Евелина Желязкова, която почина от коронавирус.

"45 000 починали от COVID-19 е прекалено тежък сценарий...Ако всички носеха маски и спазваха мерките, кризата щеше да се управлява по-лесно. Тезата за стадния имунитет претърпя крах, каза още Балтов. - Според преболедували те също трябва да спазват стриктно мерките, да се пазят и да внимават."

Той разкри още, че може би ще има една COVID болница, която ще поеме по-специфични нужди.

"Проблем е недостигът на реанимационни легла, те са достатъчно, ако всички болни са интубирани, а те не са, каза още професорът.  37 са интубираните днес, капацитетът на "Пирогов" за болни от COVID-19 е 446 легла. В момента над 300 души са приети за лечение, но много от пациентите със симптоми връщаме за домашно лечение. Капацитетът на "Пирогов" до момента не е изцяло изпълнен. Но познавам контактни хора, които продължават да ходят на работа."

Според него училището трябва да работи онлайн.

"Антигенните тестове дават бърз резултат, но не сме сигурни в тях. Затова и не се отчитат в статистиката. Бързият тест служи за първична диагностика", заяви още Балтов.

На въпрос защо толкова малко хора се тестват в сравнение със съседите ни, а имаме по-висока смъртност, Балтов отговори, че не е съгласен, защото ако в началото лабораториите с възможности за тестване на Ковид са били 2, днес са над 50 в цялата страна.

Попитан дали би назначил доц. Мангъров за шеф на инфекциозно отделение, Балтов отговори, че "... той е инфекционист и е съвсем нормално да влезе в такава среда."

На въпрос какво правим, ако стигнем 10 000 жертви на пандемията, Балтов отговори: "Готови сме за такъв сценарий, колкото и да е странно. И ако София сега поддържа нивото на новозаразени около 1300, в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Русе броят на заболелите расте."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай