80 на сто от болните карат леко Сovid-19

Идната седмица случаите може да намалеят, казва проф. д-р Асен Балтов

80 на сто от болните карат леко Сovid-19 | StandartNews.com
  • Здравната система ще издържи, кълна се в колегите
  • Идната седмица случаите може да намалеят, казва проф. д-р Асен Балтов в специално интервю за "СТАНДАРТ"


Проф. д-р Асен Балтов е изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Пирогов" от 2017 година. Травматолог.
"СТАНДАРТ" го попита за предизвикателствата пред здравната система по време на коронавируса, както и за това как се чувства той след изкараната карантина.

* В момента имаме втори пък на първата вълна
* Намаляват пациентите, които имат нужда от интензивна грижа
* Самодисциплината и самоконтрола са задължителни

- Доктор Балтов, наблюдава се увеличение на случаите на Covid-19. Според Вас това втора вълна ли е, или просто нов пик?
- Нека засега да го наречем втори пик на първата вълна.
- А смятате ли, че здравната ни система ще понесе, ако продължават с такова темпо да нарастват заразените?
- Нашата здравна система всичко ще понесе. Защото тя е вече много добре подготвена. Това, че се увеличава броят на интензивните легла, е правилна крачка, и точно поради това болниците не бива да се отпускат, а трябва да бъдат мобилизирани за увеличаване на броя на пациентите - както постъпващи в болниците, така и нуждаещите се от интензивни грижи и реанимация.
- Колко са в момента пациентите в "Пирогов" с коронавирус?
- В момента пациентите са 29, един в интензивното.
- "Пирогов" е подготвен, но малките общински болници, където се откриват огнища на заразяване, дали имат нужния капацитет, за да приемат пациенти?
- На малките общински болници в това отношение не бива да се разчита. Разчита се на големите областни болници и на университетските. Малките общински могат да поемат до 10 души най-вероятно, но когато става дума за по-тежки случаи, естествено е, че те не трябва да се лекуват там. Те имат и областни болници. Здравната система категорично ще издържи, аз се кълна в колегите си, знам какво правят и  какво могат.
- На много места се иска от пациентите да си плащат за PCR тест, преди да бъдат приети, включително и за лечение на друго заболяване. Българският лекарски съюз настоя това да се поеме от здравната каса. Какво е Вашето мнение?
- Не мога да преценя точно, но според мен преценката е свързана с всеки директор на болница. Той трябва да вземе решението. Аз лично мога да дам пример с нашата болница. Ние сме направили задължително тестуване на всички влизащи в болницата - вътре в "Пирогов". Не им искаме предварителни резултати от тест, направен другаде. И PCR-тестовете се правят на pool система, на практика това е един скрининг. Ние не търсим за всеки пациент индивидуална проба и не харчим толкова много пари. И, което е важно, не ги заплащат пациентите.
- В много от болниците не е така...
- Не бих искал да го коментирам, но министър Ананиев категорично каза, че това не е законосъобразно и не трябва да се прави.
- На какво се дължи според Вас увеличеният констатиран брой на заразени - на повечето тестове или на разхлабването на мерките?
- Разбира се, колкото повече хора се тестват, толкова повече хора с положителна проба ще бъдат хванати. Друг е въпросът, че освен увеличаване на броя заразени, ние забелязваме нарастване и на броя хоспитализирани в болници. Засега, слава Богу, броят на хората, които се нуждаят от интензивни грижи, е по-малък от броя на тези, които имаха същата нужда в края на април и началото на май. Но това, което е важно да се знае, е че едва 20 на сто от всички, при които е констатирана положителна проба за коронавирус, влизат в болница. И този процент е постоянен - той не намалява и не се увеличава. Така че 80 на сто от болните го карат леко, но е хубаво те да бъдат контролирани, защото ако не се знае, че са заразени, могат на свой ред да заразят други хора, независимо дали го карат леко, средно тежко или без симптоми. Големият въпрос е дали са заразоносители или не са. Или по-точно казано, заразоразпространители.
- Лятото засега май не уморява вируса, но дали той все пак ще мутира? Какво се очертава?
- Лятото може и да го умори. Ако трябва да бъдем честни, в София то започна едва преди няколко дни. А това, което в момента виждаме, е резултатът от тези латентни десет дни, преди да започнат горещините. Така че ние би трябвало, ако в столицата има намален брой на случаите, да забележим това от следващата седмица.
- А Вас как Ви намираме след карантината?
- Ами премина добре, вече съм на работа. За съжаление, вече разбирам как се чувстват хората под карантина - да си затворен у дома и да нямаш никакви сериозни комуникации с други хора, не е никак приятно. Но мисля, че е  задължително, затова самодисциплината и самоконтрола трябва да бъдат на високо ниво при всичко. Освен да спазваме дистанция, дисциплина и дезинфекция, много е важно да има и контрол. И самоконтрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай