5 полезни съвета срещу рак на простата

Предотвратяването на рак на простатата е от ключово значение

5 полезни съвета срещу рак на простата | StandartNews.com

Предотвратяването на рак на простатата е от ключово значение, защото представлява един от най-честите видове карциноми днес. Това е сериозно заболяване, чиято поява зависи от много фактори. Обикновено се среща при мъже на възраст над 65 години.

Простатата е орган, който е част от мъжката репродуктивна система. Тя е с размерите на орех и се намира под пикочния мехур, точно пред ректума.Простатата обгръща част от уретрата. Основната й функция е да произвежда семенна течност. Тази течност е част от спермата и транспортира сперматозоидите, които идват от тестисите.

Важно е да се подчертае разликата между рак на простатата и доброкачествена хиперплазия. Второто е често срещан здравословен проблем, свързан с възрастта, при който органът се увеличава по размер. Клетките обаче нямат ракови характеристики.

С напредване на възрастта честотата се увеличава значително. Това обаче не означава, че младите хора не могат да страдат от него.От друга страна, фамилната анамнеза е друг от най-важните рискови фактори. В тези случаи обикновено се появява рано, преди 60-годишна възраст.Расата също е определящ фактор.

Афроамериканските мъже имат много по-висока честота на рак на простатата. За съжаление, при тях също се наблюдава и по-висок риск от кончина заради това заболяване.

Местожителството също играе роля. Има някои страни, в които рискът е повишен, такива са Съединените щати. Това е свързано с навици и характеристики на района, както и излагане на слънчева светлина или диета.

1. Грижа за хранителния режимСпоред специалистите от Mayo Clinic диетата е един от аспектите, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за предотвратяване на този рак. Изглежда, че диета с ниско съдържание на мазнини може да намали риска.

2. Поддържане на здравословно теглоТеглото е друг аспект, който изглежда влияе върху развитието на рак на простатата. Затлъстяването и наднорменото тегло увеличават риска. Тоест с индекс на телесна маса по-голям от 30.

3. УпражненияРедовните упражнения са един от начините за предотвратяване на този вид рак. Освен това подобряват кръвното налягане и нивата на холестерола.

4. Сексуална активност Друг начин за намаляване на рака на простатата е сексуалната активност. Все пак органът е част от мъжкия генитален тракт.Следователно честите полови контакти помагат за стимулирането му. Сексът може да служи за предотвратяване на ракови лезии чрез намаляване на натрупването на вещества вътре в него.

5. Избягвайте лекарства и наркотициЛекарствата и наркотиците са химически вещества, които са склонни да предизвикват вредни ефекти в тялото. Много от тях се натрупват и могат да причинят реакции в тъканите, които с течение на времето ги увреждат.

Кога е необходимо да се консултирате с лекар?Ракът на простатата е много разпространен в повечето страни. Лекарите извършват скринингови изследвания, за да го диагностицират навреме.

Ето защо е важно всички мъже да посещават редовно проктолог, особено ако има фамилна анамнеза за това заболяване.Също така, ако се появят симптоми като дискомфорт при уриниране, прекъсване на уринарния поток или кървене. Трябва да внимавате, ако сте над 60 години.Най-важното е да се опитате да водите здравословен начин на живот, съветва Mila.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай