268 души смениха под 100 републикански здравни консултанти

95% от генетичните консултации на бременни се дават от специалисти от „Майчин дом“ на Александровска и от СУ, а в групата няма нито един техен представител

268 души смениха под 100 републикански здравни консултанти | StandartNews.com

268 души са членовете на новите експертни съвети, които ще консултират министъра на здравеопазването при приемането на правилните политики в техните сфери. Те смениха под 100 републикански консултанти, които от първи април вече няма да изпълняват функциите си.

Идеята на новите съвети е да има повече прозрачност при вземането на решенията за това как да се развива даденият сектор, тъй като до момента във всяка от 54-те медицински специалности имаше между един и двама национални консултанти. В сегашните съвети членовете трябва да бъдат от трима до седем хабилитирани специалисти.

Въпреки това обаче част от гилдията изказва недоволство, тъй като в комисиите фигурират хора, които имат съответната медицинска специалност, хабилитирани са и четат лекции пред студенти, но от години не общуват с пациенти. Подобна е ситуацията например в специалност „Медицинска генетика“, където нито една от двете институции, които реално консултират генетично бъдещи родилки, няма представител в експертния съвет. 95 на сто от генетичните консултации на бременни за различни заболявания се дават от специалисти от „Майчин дом“ на Александровска болница и от Софийския университет, а в групата няма нито един техен представител. Подобна е и ситуацията в експертната група по психиатрия. Любопитното е, че това са едни от групите с най-малко хабилитирани лица – 16 в единия случай и 20 в другия, и въпреки това не се е намерило място за хора, които реално работят с пациенти и могат да дават съвети за политиките в съответния сектор. Другото интересно е, че освен изискването за хабилитация, за участие в експертния съвет няма други критерии и на практика той се формира по усмотрение на чиновниците, коментираха лекари.

Новите експертни съвети имат един главен координатор и още между двама и шестима членове. Начело на съвета по психиатрия е доктор Христо Хинков, а негов член е и бившият национален консултант по психиатрия и бивш ректор на Медицинския университет проф. Вихра Миланова. В него не присъства доскорошният национален консултант проф. Дроздстой Стоянов, който се усъмни, че парите, които правителството отпусна за психиатричните болници, няма да бъдат изразходвани правилно и ще отидат предимно за ремонти, но не и за промени на политиките.

Начело на съвета по кардиохирургия е проф. Генчо Начев. Проф. Николай Петров, който бе здравен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, но подаде оставка, е член на експертния съвет по анестезиология. По медицинска генетика началник на съвета е проф. Драга Тончева, а по онкология – доктор Светлана Ганчева от „Аджъбадем сити клиник“. Доктор Тодор Кантарджиев продължава да бъде съветник в сферата на микробиологията. Светилото по неврохирургия проф. Николай Габровски ще ръководи екипа в тази сфера. В сферата на нервните болести начело на експертния съвет ще бъде специалистът по алцхаймер проф. Лъчезар Трайков от Александровска болница, а начело на специализираните дентални дейности е доктор Николай Шарков, шеф на зъболекарския съюз. Председателят на организацията на джипитата доц. Доктор Любомир Киров оглавява комисията по обща медицина. Шеф на комисията по травматология е началникът на „Пиро

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай