120 лева за PCR тест преди операция

Спешна помощ пък не идва без да се направи пробата

120 лева за PCR тест преди операция | StandartNews.com

Заради множество сигнали, че болници и линейки изискват пари от пациенти в спешно състояние, че ще ги приемат или посетят на адрес, само ако си заплатят тест за коронавирус, Министерство на здравеопазването сезира здравната система, че няма право на такава практика.

Цените на тестовете, които са изискани от различни спешни пациенти в страната, варират от 30 лева нагоре.

В столицата стигат до 120 лева.

Такава цзена се иска за тест за коронавирус от пациенти, които например спешно трябва да постъпят в болница за операция.

За друг случай пък съобщи семейство, че когато позвънили на телефон 112 заради спешното състояние на възрастна жена отказали да я прегледат, преди да се заплати тест, предаде Дарик радио.

"PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения", категорични са от ведомството на Кирил Ананиев.

Вероятно искането за тест на пациентите е провокирано от страха на медиците да не се заразят, но въпреки това от МЗ описват правилата.

От министерството са категорични, че с промяната на Наредба № 9 НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай