Започва делото за присвояване срещу Цветанов

Започва делото за присвояване срещу Цветанов | StandartNews.com

София. В Софийски градски съд ще се проведе първото заседание по третото дело срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за длъжностно присвояване в големи размери.

Става въпрос за около 50 000 лв. от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба.

Парите са присвоени в полза на Орлин Тодоров, бивш началник на териториалното звено "БОП" във Велико Търново. В нарушение на закона, като министър на вътрешните работи, Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Срещу Цветанов се води и друго дело, свързано с Тодоров. Според прокуратурата като вътрешен министър той неправомерно е отказал прилагане на специални разузнавателни средства в разследване срещу бившия антимафиот от Велико Търново.

Бившият вътрешен министър в правителството на ГЕРБ бе подсъдим и по дело за мобилно подслушване, което обаче беше върнато в прокуратурата за доразследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай