Захариева сезира Цацаров заради строежи на "Корал"

Захариева сезира Цацаров заради строежи на "Корал" | StandartNews.com

София. Министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради законосъобразността на разрешения за строеж за 11 имота в землището на Община Царево и извършените презаверки. Стана ясно, че главният архитект на общината е издал разрешенията за което, съобщиха от министерството, съобщи Нова тв.

9 от имотите се намират в местността „Смайлов чаир", землището на с. Лозенец, като някои от тях граничат с плаж „Корал". Последната проверка, извършена от Дирекцията за национален строителен контрол през месец август тази година, е установила, че от 18 издадени разрешения за строеж в сила са 9, а останалите са отменени от съда или са загубили правната си сила.

Общо 20 са издадените разрешения за строеж в два от имотите, които се намират в местността „Рибарницата", землището на с. Лозенец. От тях в сила към момента са седем разрешения. Останалите са без правно действие.

След проверка на Дирекцията за национален строителен контрол е станало ясно, че издадените от главния архитект на Царево разрешения за строеж и направените презаверки са извършени при съществени противоречия със закона.

Налице са нарушения на действащата нормативна уредба по устройство на територията и строителството, както и на изискванията за застрояване. Разрешенията за строеж са издадени на основание одобрени инвестиционни проекти, които към момента на издаване на разрешенията за строеж са загубили правното си действие. Презаверките им са направени в нарушение на Закона за устройство на територията.

Разрешенията за строеж са издадени, без да бъде проведена процедура по оценка за съвместимостта в нарушение и на Закона за биологичното разнообразие. Проверката е установила също, че за всички разрешени строежи не е осигурено присъединяване към общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Днес Захариева ще се срещне в Брюксел с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан и с представители на Главна дирекция "Регионална и градска политика" в Европейската комисия.

Основната тема по време на разговорите ще е възстановяване на плащанията от страна на ЕК по изцяло спряната Оперативна програма "Околна среда" и по две от осите за "туризъм" и "градско развитие" на "Регионално развитие", съобщи БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай