Министър Йорданова с призив към ВСС

Крайно време е Народното събрание да започне и проведе процедурата за избор на членове на ВСС, каза тя

Министър Йорданова с призив към ВСС | StandartNews.com

„Наличието на конституционно дело не спира влизането в сила на закона за закриването на специализираните съдилища и прокуратури“, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова преди заседанието на Пленума на ВСС.

„Те ще бъдат закрити до края на юли и това няма да препятства гледането на висящите дела и образуването на нови. Единственият въпрос, който остава, е преназначаването на магистратите. Ако ВСС не поеме тази отговорност и причини несигурност на техния статут – това е негова отговорност.“

Във връзка с решението на Пленума от днес да отложи разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор до окончателното произнасяне на Върховния административен съд по отхвърлените като допустими за разглеждане основания по случая „Жоси“, Йорданова заяви, че ВСС трябва да упражни правомощията си и да реши какъв главен прокурор трябва да има България.

„Приемам като позитивен знак от страна на ВСС, че допуска, че могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания по тяхната допустимост и да ги обсъди в тяхната систематичност. Вървим напред, бавно, но вървим напред и нека го приемем като позитивен знак“, допълни Йорданова, предава БГНЕС.

По повод изтичането на мандата на този състав на ВСС тя бе категорична, че е крайно време Народното събрание да започне и проведе процедурата за избор на членове на ВСС. „Писмено съм уведомила председателя на парламента за това какви са препоръките на отдела по Изпълнение на решенията на ЕСПЧ, а именно че от парламентарната квота следва да се номинират членове за прокурорската квота, които не са действащи прокурори. Това е една от мерките за ограничение на фактическата власт на главния прокурор върху Пленума на ВСС.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай