Убиецът на Хюлия ще лежи само 12 г.

Убиецът на Хюлия ще лежи само 12 г. | StandartNews.com

Иван призна, че премазал лицето й с гаечен ключ и намалиха присъдата му с 1/3

Обиди ме, като ми отказа секс, оправда се килърът пред магистратите

20 г. затвор, от които убиецът на Хюлия ще лежи само 13 години и 4 месеца. Това наказание постанови Варненският окръжен съд и шокира препълнената зала. Като отпаднат 1 година и 4 месеца по арестите след задържането му досега, му остават само 12 г. зад решетките. Хубавата Хюлия отказала да прави секс и това отключило агресията, гневът и отмъщението в нейния убиец Иван Тодоров. Тя обидила на мъжко достойнство своя екзекутор, призна пред Варненския окръжен съд при затворени врати самият той.

"Това красиво лице е смляно като на куче", не сдържа възмущението си прокурорът Силвиян Иванов. Във фаталната нощ на 1 срещу 2 януари м.г., докато Хюлия и Иван били в колата му, той избухнал, забил й първо юмрук в лицето, а след това направо го премазал с гаечен ключ с 6-8 удара, сочат експертизите. Зловещата истина за мъчителната смърт на 24-годишната Хюлия Маджар от село Белоградец излезе наяве в мегаделото за нейното убийство, започнало година и четири месеца по-късно. В препълнената съдебна зала ридаеше почернената майка на момичето.

Разширен състав на ВОС с председател Уляна Савкова прие искането на единствения обвиняем да бъде съден по реда на съкратеното съдебно следствие, както и молбата му да даде обяснения за извършеното престъпление при закрити врати заради интимни подробности. В залата пред магистратите остана само той, родителите му и почерненото семейство на жертвата му.

"Това е тежко, зверско и брутално посегателство, което по никакъв начин не е предизвикано от Хюлия. В Иван Тодоров се крие агресия, която може да се прояви и в бъдеще", каза преди това представителят на държавното обвинение.

Той поиска доживотен затвор

като след редуцирането присъдата може да стане 30 г. зад решетките, тъй като се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. В този случай подсъдимият признава вината си, както и всички факти и доказателства в обвинителния акт и не се събират нови, не се изслушват и свидетели. Законът предвижда постановеното наказание да бъде намалено с 1/3. Тази възможност в НПК беше отпаднала след жестокото убийство на Радостина във Варна, след масови протести и след силен обществен натиск, но след това беше отново приета от парламента.

"Лъжа, фалш и пресметливост" - така определи поведението на Иван Тодоров адвокатът на родителите на жертвата Павел Димитров. Назми и Ресмие Маджар бяха конституирани като частни обвинители и предявиха искове за по 150 000 лева кръвнина. Според защитата им, убиецът месеци наред се е опитвал да заблуждава разследващите и с наивните си показания в момента се опитва да отърве кожата си. "Моля, не му вярвайте!", призова магистратите адвокат Димитров, който също настояваше за доживотен затвор.

"Хюлия е привличала вниманието на мъжете и е оставила в Иван надежда, че между тях може да има интимни отношения", заяви в пледоарията си адвокатът на убиеца Димитър Димитров. Според защитата, зад поканата й да дойде през нощта в Белоградец, където компанията й продължила с новогодишния празник, се криел намек. "Няма друга причина, затова Иван е тръгнал през нощта за селото, като е зарязал сериозната си приятелка Деница, с която съвсем скоро имал намерение да заживее на съпружески начала, каза защитата.

Гаджето му го ревнувало много

от Хюлия и непрекъснато следяла телефона му", обясни адвокатът на Иван. Според него, двамата са прекарали два часа в колата на Иван, слушали са музика, а Хюлия говорила няколко пъти с интимния си приятел Николай, който по това време бил на купона. "Очевидно между двамата трябва да се е случило нещо сериозно и извънредно, което е афектирало Иван", каза адвокатът му. Но на подзащитника му не трябвало да се гледа като на хладнокръвен убиец, дори и заради това, че е избягал чак в Холандия. "Причината са паника и страх, за да се скрие", обясни защитникът. Според доказателствата, след като убил Хюлия, Иван вкарал трупа в багажника на автомобила си, върнал се във Варна и паркирал в подземния паркинг на мол "Двете кули". А на другия ден изпратил съобщения на баща й, че ако иска да я види жива, трябва да приготви откуп от 300 000 лв. След изчезването на момичето Тодоров беше разпитан и от полицейски служители, но отрече да я е виждал. На 3 януари 2014 г. той е изхвърлил трупа на жертвата си в лозята край Езерово и отпрашил през Румъния за Холандия, където беше задържан и върнат на българските власти.

При пледоарията си вчера адвокатът му посочи, че двамата с Хюлия са били приятели от деца, след това в училище и в университета, където са били заедно.

Имало е някаква химия между тях

каза още защитата. И напомни, че Хюлия е получила от родителите си мерцедес, била е материално задоволена, но е липсвал родителски контрол, когато е живяла сама и учила от седми клас във Варна.

В съдебната зала беше пълно с близки и приятели на убиеца и жертвата. Нейна братовчедка носеше голяма снимка на хубавата Хюлия. Баща й Назми посочи извън залата, че в телефона на Иван са намерени секссайтове, а в колата му - инжекции и стимуланти.
Вчерашната присъда на Иван Тодоров ще бъде обжалвана пред ВАС от прокуратурата и от частните обвинители - нейните родители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай