Темида пита Иванов за политически заговор

Темида пита Иванов за политически заговор | StandartNews.com

Кадровиците подозират сценарий за предсрочното им разпускане

Политически заговор срещу независимостта на съдебната власт и участие на правосъдния министър в сценарий за предсрочното разпускане на Висшия съдебен съвет, подобни съмнения накараха кадровиците на Темида да поискат обяснения от Христо Иванов след серия негови изказвания в медиите. Формалният повод бе последното интервю на министъра по БНТ, където той открито заявява, че от ВСС идват сигнали за предрешеност на избора на председател на Върховния касационен съд. Преди коледните празници членовете на кадровия орган на Темида поканиха Иванов да даде обяснения на извънредно заседание на 29 декември. Министърът обаче категорично отказа и с пожелание за весело посрещане на новата години насрочи заседанието за 8 януари.

Днес особено внимание бе обърнато на медийните коментари на министъра, че този състав на ВСС ще бъде предсрочно прекратен и че правителството има екшън план в тази насока. Членът на съвета Михаил Кожарев заподозря политически сценарий и конспирация. Според него правосъдният министър цели бламирането на ВСС, а новият състав на съвета да избере председател на Върховния административен съд от редиците на Реформаторския блок. Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров пък заяви, че думите на министъра създавали неприятно впечатление и усещане, че във ВСС се върши нещо нередно и ако има нещо притеснително, трябва заедно да го обсъдят.

Самият Иванов опита да се оправдае пред кадровиците, излагайки три всеизвестни факта - забавеното откриване на втората процедура за избор на председател на ВКС, изказването на Милка Итова пред Mediapool от края на октомври, когато каза, че "ВСС първо трябва да изгради консенсус за успешния кандидат за председател на ВКС и тогава да открие процедурата за избор", а третият факт бе от изказване на председателя на ВАС Георги Колев, че кандидатът Лозан Панов е прагматичният кандидат. Правосъдният министър поясни, че казаното от него пред БНТ е неговото впечатление, формирало се от изказвания на отделни членове на съвета и на забавената процедура.

Милка Итова веднага му отговори, че подобна теза е развил и ексшефът на ВКС проф. Лазар Груев и допълни, че в закона няма посочен срок за избор. "Аз пък бих могла да кажа, че бързането да се обяви нова процедура би означавало да има само един кандидат", подчерта Итова. Галя Георгиева пък връчи на Иванов цяла папка с досегашната практика на ВСС при избор на шеф на ВКС с думите, че преди е нямало такава публичност и прозрачност, имало е и само един кандидат. Георгиева връчи тази папка на правосъдния министър със съвета да сравни процедурата тогава и сега. "Това ще ви бъде полезно за вашата обективност като министър на правосъдието. Бихте могли малко повече да се поинтересувате за органите на съдебните власт, имате нужда да се запознаете, нямате практически опит", припомни Георгиева на Иванов.

Изслушват Панов и Панова в понеделник

Двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд - Лозан Панов и Павлина Панова, ще бъдат изслушани от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет в понеделник, 12 януари. Това стана ясно по време на днешното заседание на съвета. По време на заседанието ще бъдат изразени становища и обсъдени нравствените качества на кандидатите. На следващия ден двамата отново ще се явят пред ВСС, този път за да се разискват и професионалните им качества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай