Шефът на ВКС: Има воля за реформа от страна на магистратите

Шефът на ВКС: Има воля за реформа от страна на магистратите | StandartNews.com

Има воля за съдебна реформа от страна на магистратите. Това се усеща от всички съдии, мога да говоря само за тях. Това каза пред журналисти съдия Лозан Панов, председател на Върховен касационен съд, на влизане на днешното редовно заседание на ВСС, предаде „Фокус".

„Ако се даде знак към обществото, че има съгласие за Конституционни промени, това означава сигнал, че политическата общност желае да извърши промени в съдебната система. Не съм част от тази политическа общност и мога да кажа само какво прави съдебната система. Определено смятам, че тя се е пренаситила от идеите за реформи в продължение на 25 години, но от друга страна виждаме, че ниското доверие в съда означава, че сами трябва да направим съответните крачки към реформиране", посочи Панов.

Той посочи, че една от важните теми, която трябва да бъде обсъждана, е самоуправлението. „Виждате, че почти всички кандидати за председатели на съдилища говорят за това, че тяхното решение за свои заместници, ще го съгласуват с общото събрание. Какъв по-добър знак, че въпреки липсата на законодателна промяна, това се случва, макар и неформално. Воля за промяна има", допълни още Лозан Панов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай