Ще нищят освобождаването на Полфрийман на 23.10

ВКС прави втори опит да разгледа искането на главния прокурор за преразглеждане на предсрочното освобождаване на Полфрийман

Ще нищят освобождаването на Полфрийман на 23.10 | StandartNews.com

Делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман ще се гледа на 23 октомври. В присъствието на заместник-посланика на посолството на Австралия в Гърция и на журналисти, със системата за случайно разпределение на делата бяха избрани тримата съдии от Върховния касационен съд, които ще решават казуса. Докладчик ще е Жанина Начева. Другите членове на съдебния състав са Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Нито един от тримата не си е направил отвод, казаха от съда.

ВКС прави втори опит да разгледа искането на главния прокурор за преразглеждане на предсрочното освобождаване на Полфрийман. Вчера върховните магистрати върнаха материалите по делото на СГС, след като установиха, че осъденият на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов австралиец не е получил препис от искането на обвинител номер едно. От съда обясниха пропуска с икономия на време: „Икономия на време, а не процесуален пропуск е причината вчера съдията докладчик да разпореди то да бъде изпратено незабавно във Върховния касационен съд, а намеренията му са били съобщенията от получените уведомления от страните да бъдат внесени допълнително". Днес СГС повторно изпрати във ВКС материалите по делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман, след като бяха изпълнени указанията на върховните съдии и предоставени доказателства, че Полфрийман е получил препис от искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото му

Главният прокурор поиска преразглеждане на случая, защото според него освобождаването на Полфрийман е постановено от предубеден съдебен състав, който освен това неправилно е постановил окончателния си акт като определение, а не като решение.

"95% от всички апелативни съдилища в страната по този вид дела се произнасят с определение, включително Пловдивският апелативен съд, който се намира в района, където господин Цацаров е работил 20 години. Ако той иска възобновяване на това дело, тогава трябва да поиска възобновяване на всичките 95% от съдебните актове по такива дела“, коментира съдия Емил Дечев от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване в Бусманци, докато няма решение на съда, последвано от искането на главния прокурор, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Тази вечер в София е насрочен протест с искане за връщането на австралиеца в затвора.

Казусът „Джок Полфрийман“ е бил коментиран и на заседанието на Висшия съдебен съвет днес, научи "Хоризонт". Не е ясно дали съдебните кадровици са обсъждали поисканите вчера от Съюза на съдиите оставки на членовете на Съдийската колегия на съвета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай