Съдия Вълкова: Не отстъпваме по "срочност"

Съдия Вълкова: Не отстъпваме по "срочност"  | StandartNews.com

Българското правосъдие не отстъпва от европейските стандарти по показател "срочност", и дори изпреварва редица европейски държави по бързо правораздаване. Това съобщи председателят на Апелативен съд Бургас, Деница Вълкова. Данните са част от доклада, който тя представи пред годишното събрание в институцията.

Удовлетворителен баланс между срочност и качество на правосъдието през 2015г. в Апелативен район Бургас отчете ръководството.

"Всички съдилища в района на АС Бургас правораздават и функционират в съответствие на европейските стандарти, а по продължителност на съдебните процеси, обезпеченост с информационни технологии и безплатен интернет достъп до интернет-страниците на съдилищата дори изпреварват най-развитите държави членки на ЕС", коментира Деница Вълкова.

Тя допълни, че по показател срочност българското правосъдие се измерва с европейските стандарти, но в много случаи правораздаването ни се извършва в далеч по-разумни срокове. Председателят на Апелативната инстанция се позова на графичните сравнения за продължителността на съдебните процеси в областта на търговското и гражданското право, които са обявени на информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 г. От приложената схема се вижда, че България е една от страните, на които отнема най-малко време решаването на граждански, търговски, административни и други дела. По този показател българското правосъдие изпреварва държави като Румъния, Италия, Германия, Франция, Естония.

Като се отчете, че съдилищата в Бургаския апелативен район традиционно са с по-висока срочност от колегите си от повечето апелативни райони, обосновано можем да приемем, че съдиите от всички съдилища в апелативния район са допринесли за този положителен резултат, се посочва в доклада на съдия Вълкова.

Тя подчерта, че отличните резултати на българските съдии са постигнати въпреки незадоволителното бюджетно обезпечаване на дейността им и при положение, че след последната актуализация на трудовите възнаграждения в края на 2015 г. те пак остават най-ниските спрямо съдиите в останалите страни членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай