Родната Темида в римейк на "Гомора"

Магистрати намекват, че някой опитва да разклати съдебната система

Родната Темида в римейк на "Гомора" | StandartNews.com

Фаворитът за шеф на ВКС Лозан Панов и пребит експерт от ВАС делят стая в "Пирогов"

Събития, достойни за сценарий на касова холивудска продукция, се вихрят от началото на седмицата във Висшия съдебен съвет (ВСС). Необичайните явления за иначе кротките магистрати са странни, особено на фона на очаквания доклад от Европейската комисия за напредъка на България в съдебната реформа. Документът трябва да бъде публикуван в средата на януари.
------------------------------------
Досущ като в сценарий на италианския хит "Гомора", триумфирал на Европейските филмови награди през 2008 г. в датската столица Копенхаген, събитията около родната Темида се развиват главоломно, с открояващ се криминален оттенък. Соченият за фаворит за поста председател на Върховния касационен съд (ВКС) съдия Лозан Панов бе прегазен на пешеходна пътека при мистериозни обстоятелства. Шофьорът не само че го блъска, но и бяга от пътното произшествие. И ако подобно явление не е изключение по пътищата ни, то реакцията на Панов само ден след катастрофата издават друго.

Уважаваният магистрат, с над 18 г. стаж в системата, още от болничното си легло подава молба за отказ от надпреварата за един от най-важните постове в съдебната система. Висши магистрати от кадровия орган на Темида намекват, че случката не е никак случайна, а от МВР разследват случая като умишлено посегателство. "Руски гражданин е закарал съдия Лозан Панов до "Пирогов" с автомобил, който е бил взет под наем", обясни вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. "Въпрос на време е да бъде назначена комплексна експертиза на колата", допълни той. И до момента извършителят на злодеянието не е задържан. А според кадровиците, целта на злополуката може да е и дискредитиране на другия кандидат - зам.-шефката на ВКС Павлина Панова.


Още по-странно е съвпадението, че само ден по-рано, дори часове преди инцидента с Панов, пред жилището му е пребит зверски съдебният помощник от Върховния административен съд (ВАС) Тодор Тодоров. Случайно или не, но двамата са настанени за лечение в една и съща болнична стая в "Пирогов". И ако съвкупността на тези необичайни явления би могла да се отнесе към някакво стечение на обстоятелствата, то в никакъв случай не трябва да се неглижира фактът, че развитието на този сценарий идва в момент, когато съдебната ни система е раздирана от скандали. Консолидирането сред магистратите за избор на съдия номер 1 би могло да се разпадне и изборът да се провали, а се очаква докладът от Брюксел да бъде един от най-тежките.

Приликите на екшъна с италианския филм за Камората, където хора от прословутия клан Казалези отстраняват магистрати при атентат на пътя, се подсилват и от усещането за задкулисни игри на високо ниво. Въпросът е кой има интерес от дестабилизация в съдебната ни система в момент, в който от кадровия орган на Темида показват воля за покриване на изискванията на Брюксел. Освен преките посегателства върху магистрати тръгна и открита негативна кампания около случайното разпределение на делата. Това е проблем, който от години стои в съдебната система. Въпреки опитите на настоящия състав на ВСС да се справи с него, той изплува отново. Целта вероятно е волята на органа на съдебната власт да бъде пречупена, а опитите за провал на избора на единия от тримата големи да предизвика още по-негативна реакция от Брюксел, смятат експерти. И се боят, че след дестабилизацията на Темида, следващата мишена може да се окаже изпълнителната власт.

Засега от ВСС действаха достатъчно адекватно и, предвид ситуацията, спряха процедурата за избор на шеф на ВКС. До решението се стигна след дебати в кадровия орган. Магистратите обсъждаха диагнозата на съдия Панов и най-вече дали е със сътресение на мозъка Румен Боев призова колегите си да изчакат, за да видят какво е психологическото състояние на пострадалия. Васил Петров пък се усъмни дали изобщо Панов е подписал заявлението, с което се оттегля от надпреварата. Представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова заяви, че се надява съдия Лозан Панов да осмисли позицията си за оттегляне от конкурса. ВСС очакват окончателен отговор за участието му в надпреварата на 17 декември. "Инцидентът е изключително притеснителен. Надявам се сега Панов да осмисли позицията си. Това беше и смисълът на решението ни да спрем тази процедура. Всички юристи са наясно, че няма никаква законова пречка тя да продължи и само с един участник, ако съдия Панов се оттегли. Оттук нататък остава въпрос на лична преценка на другия кандидат дали да продължи. Защото, ако се прочете внимателно и доклада на Европейската комисия от началото на тази година и не едно изказване на говорителя на ЕК, очакването, което те имат, е в тази процедура да има състезание на позиции, на концепция", коментира и вчера Соня Найденова.

А загадката дали Лозан Панов е бил притискан от някого остава. Нещо, което вероятно може да осветли самият той - ако се престраши да го направи.

Нов опит за избор в Инспектората на ВСС

Народното събрание ще направи нов опит да избере главен съдебен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Мандатът на Ана Караиванова, която сега заема поста, изтече преди около 2 г. Изискването обаче нейният наследник да бъде назначен с мнозинство от 2/3 от депутатите блокира два пъти процедурата.

Народните представители решиха да събират предложения до 30 януари 2015 г. Те ще могат да получат кандидатури от граждански организации, висши училища и научни институти и други. Кандидатите ще представят пред комисия концепцията си и декларация за имуществото си и за произхода на средствата, с които са го придобили.

Съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова, предложени от съсловния съюз на предишния опит за избор, отново ще участват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай