Решават дали да върнат Ченалова в ареста

Решават дали да върнат Ченалова в ареста  | StandartNews.com

Софийският апелативен съд ще решава дали да потвърди мярката на съдия Румяна Ченалова. Прокуратурата протестира решението, с което й беше определена парична гаранция от 8 хил. лв. и тя бе пусната от ареста.

Тя е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Ченалова е съдия на знакови дела като "Октопод" и "Соло".

Срещу Ченалова има и висящо разследване за престъпление по служба - по казуса "Белведере", който даде повод на френския посланик да заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки". За него не й е повдигнато обвинение.

Вчера пък от Висшия съдебен съвет изпратиха шест тома допълнителни материали, отнасящи се за служебната дейност на съдия Румяна Ченалова на главния прокурор Сотир Цацаров. Те ще бъдат прегледани от новото специализирано звено "Антикорупция", което ръководи разследването срещу Ченалова.

Миналата седмица Софийският градски съд отказа да я остави в ареста заради липса на достатъчно данни, че тя е извършила длъжностно престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай