Паднаха 6 мита за Гешев

ГЕРБ най-разследвани, 2300 дела на корупция, тежко въоръжени не са влизали в президентството

Паднаха 6 мита за Гешев | StandartNews.com
  • ГЕРБ най-разследвани, 2300 дела на корупция, тежко въоръжени не са влизали в президентството
  • Нено Димов не е бил арестуван в министерството си, Борисов - три пъти разпитван
  • Контролът не ме плаши, други се боят от истината, заключи Гешев

6 мита за Иван Гешев, насаждани от БСП и градската десница, паднаха по време на отчета на главния прокурор в Народното събрание. Първият е, че прокуратурата била "бухалка" срещу неудобните на властта и не разследвала хора от ГЕРБ. "Преобладаващите разследвания на прокуратурата са спрямо хора от най-голямата парламентарно представена партия - ГЕРБ, което е обяснимо, тъй като тя има най-много служители и в общинската власт“, съобщи Гешев. И увери, че ще продължи да разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, социално слаб или олигарх, министър или дребен чиновник в президентството.

"Молбата ми е да проявяваме уважение към българските институции, към българската държава. Човек и държава, които не уважават себе си, не ги уважават и другите. За съжаление ние много често показваме, че не уважаваме себе си и собствената си държава. България я е имало преди нас, ще я има и след нас", подчерта Гешев.

Вторият мит, разпространяван от обвиняеми олигарси, е че България заемала челните места по корупция в ЕС. Гешев отчете близо 2300 разследвания за корупция и 156 осъдени за такива престъпления. „Ако някой твърди, че в България няма борба с корупцията, ще призная неговата теза, ако ми покаже друг период от историята след 1989 г. с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил“, каза Гешев. И заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления.

"Хубаво е да се четат европейските доклади, за да знаем какво трябва да променим. Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не само прокуратурата е виновна за незадоволителните резултати", каза още той .

"Народното събрание не може да иска доклад от главния прокурор по конкретни наказателни производства, но аз се постарах да отговоря на всички въпроси във вчерашния ден, без да нарушавам закона", допълни главният прокурор. Той припомни и за разговорите на укриващия се в Дубай Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов, които бяха засечени от разследващите и разпространени от Специализираната прокуратура, в които става ясно, че хазартния бос крои планове еднолично да „промяна законите“, така че да направи Гешев „фигурант като Радев“. "Като го направим фигурант като президента, точно какво ще ни вреди Гешев", цитира той и посочи, че ще наблюдава дали това законодателно предложение ще бъде развито и кои ще бъдат вносителите. Главният прокурор добави, че по второ досъдебно производство, касаещо същото лице, предмет на разследване са убийствата на Йордан Динов, на Манол Велев и опит за убийството на Алексей Петров.

Третият мит, който падна в пленарната зала, бе за акцията на "Дондуков" 2. Главният прокурор бе категоричен, че в президентството не са влизали „тежко въоръжени мъже“, каквато мантра прокарват политико-икономически кръгове и самият Румен Радев.

Четвъртият съборен мит бе за Нено Димов. Той не е бил арестуван, а поканен да отиде в дома си с наблюдаващия прокурор, за да продължи претърсването.

Гешев с факти опроверга и внушенията на БСП, умните и красивите, че прокуратурата не разследвала снимките от спалнята на Бойко Борисов, скандала с къщата в Барселона и аудиозаписите, за които се твърди, че са с гласа на премиера. Прокурор № 1 съобщи, че има три проверки и Борисов е дал три обяснения по тях.

"Първата е проверка, касаеща собственост на имоти в страна извън България. Това, което мога да кажа по този случай, е следното - снети са обяснения на министър-председателя по тази проверка. Последният сигнал е от ГД "Боец", което някои медии свързват с определени хора, които не се намират в България. Приобщени са различни медийни публикации, изискани са множество справки, снети са множество обяснения, има активна комуникация със съответните партньорски служби от Кралство Испания. Резултатът до момента е, че няма обратна информация. Предстоят на още няколко да бъдат снети обяснения и ревизии на няколко търговски дружества, които са свързани с проверката", изясни Гешев.

Контролът не ме плаши, други се боят от истината, заключи Гешев, с което събори и мантрата, че бяга от отчетност и контрол.

„Дайте ни закони, господа народни представители, като тези в Германия и Франция, и ще сте по-доволни от резултатите. А може и тогава да не сте. На прокуратурата са й нужни инструменти, за да работи качествено“, заключи Гешев. Докладът му бе приет със 117 гласа "за", 61 "против" и 1 "въздържал се". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай