Обвиняемите за радикален ислям остават в ареста

Обвиняемите за радикален ислям остават в ареста | StandartNews.com

Проповядвали в нает частен апартамент

Пловдив. Обвиняемите за радикален ислям  остават в ареста. Това потвърди апелативният съд на Пловдив. Предишното постановление бе от Окръжния съд в Пазарджик.

Според обвинителите има да извършат ново престъпление, предаде БГНЕС.

Делото се гледа днес при повишен медиен интерес. Има промяна в защитниците на обвиняемите, на мястото на служебните адвокати, които се явиха в Пазарджик, днес вече застават наети защитници. Сред тях е Хари Харалампиев, който ще защитава Ахмед Муса Ахмед.

Днес обаче станаха ясни нови подробности около ситуацията. Веществените доказателства – снимки и вещи с логото на Ислямска държава, се допълват в голяма степен от показанията на защитени свидетели. От тях личи ръководната роля в организираната група на Ахмед Муса Ахмед, който е пропагандирал в частен молитвен храм в Пазарджик, в нает частен апартамент в Пловдив и другаде, но е и в официалните храмове на мюсюлманското вероизповедание у нас, радикален ислям. Той е координирал и задачите на другите обвиняеми.

В съда присъства днес единствено Александрина Ангелова, всички останали бяха подписали молби да не се явяват лично. Обвиняемата не издържа на напрежението и получи нервна криза, което прекъсна заседанието и наложи повикване на медицинска помощ. След кратка пауза тя беше изведена и делото продължи без нея.

Всички защитници искаха по-лека мярка за своите клиенти, но съдът реши те да останат зад решетките до процеса. Всички са обвинени в проповядване на антидемократична идеология и призиви за война. Окръженият съд в Пазарджик призна второто обвинение в пълния му текст в закона само за Ахмед Муса Ахмед, а за останалите не, което предизвика протест на Окръжна прокуратура - Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай